Finns viljan finns även resurserna att hjälpa sjuka och arbetslösa

Foto: Julian Stratenschulte

Not Found2018-10-08 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fortfarande flyttas människor som schackpjäser mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Exemplen är otaliga bara från de senaste två åren. Funktionshindrade med klar diagnos får varken vara sjuka eller ha rätt till insatser på ­arbetsmarknaden.

Är du för mycket sjuk står du inte till arbetsmarknadens förfogande och tvärtom. Det är liksom så att skrivningarna blir negativa och alla kryphål utnyttjas för att personen ska bli utan ­ersättning.

Du ska fungera fullt ut annars är du inte en medlem av samhället och kan ta del av dess rättigheter. Det är lite hårddraget, det finns fortfarande möjligheter till rehabilitering. Men synsättet har ändrats och det är mycket antingen eller.

Orsakerna är, såvitt jag förstår, både ekonomiska och ideologiska och någon hjälp från den ­regering som vi någon gång senare i höst kommer att få är inte att vänta.

Men jag vill ändå peka på några källor till en bättre inkomst till socialförsäkringsystemet.

* ”Panama papers”. För Sveriges och EU:s del lär det finnas uppemot 400 miljarder kronor i att hämta från skatteparadisen, men det senaste var att Sveriges skattejägare bara har lyckats gräva fram 20–30 miljoner kronor ur denna enorma och dolda resurs.

* Alliansregeringen 2006–2014 lyckades sänka skatterna med 140 miljarder, det mesta fick höginkomsttagare behålla.

* Bedrägerier som drabbat Sverige beräknas till ett värde av 250 miljarder kronor. Här finns en stor damm att fiska i. IT-bedrägerier är en ledtråd.

Detta säger jag därför jag misstänker att stat och offentlig verksamhet har varit rätt hårt utsatta.

* Sveriges försvar har köpt ett robotsystem för många miljarder från USA. Patriot-systemet är 20 år gammalt. Tveksam affär som borde ha ­ångerrätt.

Den kanske lätt naiva slutsatsen av detta är att staten borde ha resurser till att hjälpa sjuka och människor utanför arbetsmarknaden.

Det är den politiska viljan som verkar fattas.

Olov Wikström, Skellefteå

Läs mer om