Fikat som gör världen lite bättre

Foto: Norran

Not Found2016-10-11 08:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Närmare tio procent av allt kaffe som säljs i Sverige är Fairtrademärkt och 17 procent av alla bananerna. Dessutom är 60 procent av de Fairtrademärkta produkterna i Sverige även ekologiskt certifierade.

Det finns inget folk som fikar så ofta som svenskar. Men hur hänger det ihop med att förändra världen? Mer än vad du tror. Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Genom att välja Fairtrademärkt kaffe får de som odlat råvaran ett garanterat minimipris som överstiger produktionskostnaden, en extra premie som används för att utveckla lokalsamhället, som att bygga skolor, sjukhus eller att borra brunnar.

Kriterierna främjar även demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Dessutom motverkas barnarbete och diskriminering. Torsdagen den 20 oktober går kampanjen Fairtrade Challenge av stapeln. För åttonde året i rad försöker vi få så många som möjligt att fika Fairtrade-märkt. Syftet är att sprida information om och öka konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter.

I fjol fikade 630 000 personer Fairtrade-märkt. 2016 hoppas vi på en ännu större uppslutning. Ju fler som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor. Enskilda personer, klassen eller i skolan, butiker, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer, alla kan delta och bjuda in till fika av något slag den 20 oktober. Kanske överraska någon eller några? Skellefteå kommunfullmäktige har fattat ett beslut att bli en Fairtrade City.

Gör som jag, gå in i dag och anmäl din fika på fairtradechallenge.se så vi blir fler på fikakartan inom Skellefteå kommun och en bra plats på Sveriges kommunstatistik! Där hittar man många tips och idéer till olika Fairtrade-fikan.

Börja med Fairtrade nu.

Lill Lindström LundgrenBjörnmoran

undefined
Läs mer om