Fel att uppmuntra de som går islamisters ärenden

Skribenten kritiserar valet av föreläsare vid kommande föredrag på Campus i Skellefteå. Arrangörerna svarar. Bild från Stockholms moské. Arkivbild: Marcus Ericsson/TT Foto: Marcus Ericsson/TT.

Skribenten kritiserar valet av föreläsare vid kommande föredrag på Campus i Skellefteå. Arrangörerna svarar. Bild från Stockholms moské. Arkivbild: Marcus Ericsson/TT Foto: Marcus Ericsson/TT.

Foto: Foto: Marcus Ericsson/TT.

Not Found2017-09-12 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I höst hålls en föreläsning på Campus, som Svenska kyrkan och Region Västerbotten medarrangerar. Föreläsarna, Maimuna Abdullai och Sabrin Maysa Jaja, beskrivs som sakkunniga i frågor som bland annat berör muslimers rättigheter. Deras politiska aktivism framkommer inte lika tydligt.


Abdullai kämpade bland annat mot en lagstiftning mot så kallade terrorresor. Hon menade att ett förbud kunde öka förföljelse av muslimer som motsätter sig EU:s och USA:s utrikespolitiska agenda (Aftonbladet, 140826). Och när Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh sakligt uppmärksammade islamismen i förorterna, kallade Abdullai henne för en företrädare som främjar rasism mot sin egen grupp (Expressen, 150625).

Abdullai har kritiserats från flera håll, bland annat av Sara Mohammad (GAPF) och Devin Rexvid. I kritiken framhålls hur Abdullais analys inte lämnar utrymme för att muslimer faktiskt både kan förtryckas och förtrycka, inte minst inom den egna gruppen.

Sabrin Maysa Jaja leder i sin tur aktivistgruppen Pantrarna, som är inspirerade av det våldsamma, rasistiska och separatistiska Black Panther Party från USA. Hon är påhejad av Rashid Musa som enligt terrorforskaren Magnus Norell har djupa band till den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet. Att förklara paradoxen i Sabrins Panter-förenings förmenta arbete för antirasism känns uppenbart onödigt.

Relativisering av samhällsproblem, hyllande av "Black Panthers" och aktivister som med- eller omedvetet går islamisternas ärenden i strömmarna av den politiska antirasismen och islamofobin är ingenting som Svenska kyrkan eller Region Västerbotten borde uppmuntra. Man bör istället ta ansvar över vem man låter bilda folket, och fråga sig vad de egentligen vill säga.

Markku Abrahamsson, Skellefteå

Svar direkt

I insändaren Vem ska bilda folket menar skribenten att vi går islamisternas ärenden. Vi håller inte med.

Islamism är ett begrepp som ofta används utan närmare definition av vad man avser. Inte sällan i syfte att skrämma arrangörer och diskvalificera muslimer från deltagande i det offentliga samtalet. I det öppna samhälle vi värnar är det viktigt att inte falla för de krafter som vill utestänga och stigmatisera muslimer.

Satsningen Skellefteå för alla är en föreläsningsserie med syfte att belysa den normaliserade rasism som lokala föreningar sett uttryck för i Skellefteå. Tanken är att lyfta olika aktuella samhällsutmaningar, bl.a. den växande rasism som drabbar muslimer i vårt land.

Med det öppna samtalet som fond arrangeras i höst det andra tillfället där föreläsarna Maimuna Abdullai och Sabrin Maysa Jaja är inbjudna. Huvudfrågan är hur vi kan bygga ett samhälle där alla, också troende muslimer, kan leva under trygga förhållanden.

Att Abdullai kritiserat konsekvenserna av s.k. terrorlagar är hon inte ensam om. Kritiken har kommit från såväl tryckfrihetsexperter som Amnesty International. Abdullai är heller inte ensam om att kritisera Kakabavehs retorik - såväl högt uppsatta politiker som opinionsbildare har ställt sig frågande till sättet att framställa icke-vita män som bärare av ett väsensskilt förtryck av kvinnor.

Påståendet att föreningen Pantrarna är kriminella är felaktigt. Det stämmer att Pantrarna tagit inspiration från Black Panther Party, men Pantrarna är en demokratisk förening som arbetar med sociala program och aktiviteter för ungdomar i förorten.

De kunskaper som Abdullai och Maysa Jajas bär är viktiga och vi hoppas att så många som möjligt kommer till Campus och tar del av föreläsningarna och samtalen.

Jan Fredriksson, Svenska Kyrkan Skellefteå
Jan Hult, Europa Direkt Västerbotten
Jenny Saba Persson, Rättighetscentrum Västerbotten
Bella Lawson, Region Västerbotten
Lahcene Cheillig, Mångkulturellt Forum

undefined
Skribenten kritiserar valet av föreläsare vid kommande föredrag på Campus i Skellefteå. Arrangörerna svarar. Bild från Stockholms moské. Arkivbild: Marcus Ericsson/TT Foto: Marcus Ericsson/TT.
Läs mer om