Mitt barn börjar förskoleklass i höst och jag ställde frågan till rektorn hur långt i förväg jag skall skicka in en ledighetsansökan eftersom vi har bokat en resa till våren.
Svaret blev, ”inte så långt i förväg, men bara så du vet så kommer jag inte att bevilja den. ”
Om man läser Skolverkets riktlinjer om ledighet så har rektorn redan dömt ut mitt barn. Barnet har inte ens börjat skolan men rektorn vet redan nu att mitt barn inte uppfyller kriterierna för att eventuellt få en ledighet bevilja, en ledighet på fem dagar.
Skolverket skriver: ”En rektor kan bevilja en elev en kortare ledighet, om det finns synnerliga skäl får en längre ledighet beviljas. Beslut om ledighet ska grundas på en samlad bedömning av elevens situation. Omständigheter som kan ligga till grund är frånvarons längd, elevens studiesituation, möjligheterna att på olika sätt kompensera den förlorade undervisningen samt hur angelägen ledigheten är för eleven.”
När jag läser detta och frågar mig runt bland mina bekanta blir jag beklämd. Att det fungera så olika på olika skolor.
Beroende på inom vilket område man bor kan barnet få ledigheten beviljad, eller få avslag. Om blir det avslag får mitt barn ogiltig frånvaro registrerad medan våra bekanta som vi åker med som fått ledigheten beviljad inte får någon ogiltig frånvaro registrerad.
Enligt Skolverket får en rektor uppdra till en annan att fatta beslut om frånvaro upp till tio dagar. Detta skiljer sig också åt beroende vilken skola det är. Vissa skolor kan läraren inte bevilja några lediga dagar alls medan på andra skolor kan lärare ge ledigt upp till tio dagar.
Jag förstår och respekterar att det finns regler gällande ledighet från skolan, men det dags att alla familjer i Skellefteå bedöms efter samma regler.
Hur en ledighetsansökan bedöms ska inte angöras av i vilket område man valt att bosätta sig på.
Förälder
Svar direkt
Frågan om ledighet är inte helt enkel att hantera. Det är också viktigt med likvärdighet och att det görs så likvärdiga bedömningar som möjligt för exempelvis ledighet. Men eftersom beslutet ska tas utifrån individuella bedömningar, så innebär det också att det kan se olika ut.
Det är rektor som enligt skollagen är den som kan bevilja ledighet. Det är även rektor som har möjlighet att delegera beslutet, när det gäller ledighet upp till 10 dagar.
Det betyder att det ser olika ut på våra skolor beroende på om rektor har delegerat beslut om ledighet, i enlighet med skollagen. Skollagens skrivning om ledighet innebär också att det inte finns en rättighet att vara ledig i upp till 10 dagar. Det är annars en vanlig missuppfattning som finns hos många vårdnadshavare.
Rektor kan bevilja ledighet baserat på den enskilde elevens förutsättningar och behov. Men en elev har alltså inte någon rättighet till ledighet. En semesterresa, där man enligt insändarskribenten ska vara borta 5 dagar under skolåret är inte en kortare ledighet. Därför är det naturligt att rektor säger nej till en förfrågan om ledighet eftersom den bedömningen är svår att göra över ett halvår i förväg då eleven inte ens börjat förskoleklass.
En rektor ska också förhålla sig till för-och grundskolenämndens beslut i november 2017 om att främja elevnärvaro. I det beslutet uppmanade nämnden vårdnadshavare att undvika ledighet under skoldagar. Det beror på att forskning och erfarenhet lyfter fram att tiden i skolan är viktig för varje elevs kunskapsutveckling.
Det är också den främsta orsaken till beslutet att uppmana rektorer att vara restriktiva när det gäller att bevilja ledighet.
Anders Bergström, Förvaltningschef skolkontoret, Skellefteå kommun