Ett sådant budskap är det sista vi behöver

Foto: Pär Lindström Foto: Pär Lindström.

Foto: Pär Lindström Foto: Pär Lindström.

Foto: Foto: Pär Lindström.

Not Found2015-09-26 10:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På väg till jobbet ser jag en av stadsbussarna. Bak på den fanns reklam för Skelleftebuss.

Där står en medelålders man, med lite hull på kroppen, bara i underkläder. Texten till bilden lyder ungefär ”Mullig mage? Låt bilen stå och ta cykeln eller bussen istället.”

På vilket sätt är det bättre för den ”mulliga magen” att ta bussen istället för bilen? Visst det är bättre för miljön om vi åker buss istället för bil men att använda ordet mullig som ett säljargument tycker jag bara är vidrigt.

Hela sin uppväxt har man fått höra att man duger som man är och sedan ser man ännu ett reklambudskap som säger raka motsatsen.

Nu räcker det inte bara att vara sig själv utan nu måste man hinna med jobb, skola, barn, träning, hålla huset på topp och laga hälsosam mat.

När ska vi kunna bli accepterade för den vi är? När kommer "hälsotrenden" försvinna? Den trend som jag personligen vill kalla för hälsohets och ångest.

Alla är vi olika, våra kroppar ser olika ut och vissa har lättare att lägga på sig. Men bara för att man har lite mer hull på sin kropp ska man inte själv behöva må dåligt över och känna en press att träna för att duga.

Jag hoppas det är fler som uppmärksammat denna reklam och att Skelleftebuss skrotar den. Det finns redan nog mycket stress och ohälsa i vårt samhälle. Ett sådant här budskap är det sista vi alla behöver.

Signe Brännström

Skellefteå

Svar direkt

Skelleftebuss ambition med den kampanj vi nu genomför är att lyfta ett antal plusvärden med att fler i större utsträckning låter bilen stå till förmån för bussen.

Vi tar i kampanjen bland annat upp fördelar som ekonomiska vinster och bekvämlighet för den enskilde individen men även samhällsvinster, som bland annat mindre miljöpåverkan.

I den aktuella bussannonsen tar vi dessutom med en hälsoaspekt. Att åka buss istället för att slentrianmässigt ta bilen innebär hälsovinster. Den slutsatsen kommer sig av att den som tar bussen rör sig mer, inte minst till och från busshållplatsen.

Vi valde att illustrera det påståendet med en välbyggd man, som är kopplat till det nyss uppräknade. Forskningen visar entydigt att i takt med att vi lever mer stillasittande liv så riskerar vi att dra på oss mer övervikt med mer ohälsa som följd.

Att en överviktig person skulle vara en sämre människa har åtminstone inte jag eller någon i den grupp som jobbat med annonserna velat påskina.

Vi menar verkligen inte att bussen i alla lägen är ett bättre alternativ än bilen. För en del är det inte ett alternativ alls. Men i och med att vi under fjolårets la om hela linjenätet i centralorten och dessutom kraftigt förtätade antalet turer så är vår övertygelse att fler kommer att kunna ha bussen med alla dess fördelar som ett transportalternativ.

Välkommen ombord!

Andreas Olofsson

Vd, Skelleftebuss

undefined
Foto: Pär Lindström Foto: Pär Lindström.
Läs mer om