En öppnare och friare debatt behövs - inte minst i regionfrågan

Foto: Norran

Not Found2016-09-04 12:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är viktigare med en öppnare och friare debatt i media, dvs samhället behöver bli mer extroverta, inte introverta i sin debatt.

Om media eller tidningar är eller blir mer styrande, kontrollerande och introverta i sitt val av publicering undviker man en fri och öppen demokrati i ett samhälle som vill utvecklas i sann demokratisk anda. Det råder stor skillnad i Sverige när det gäller vilka som yttrar sig i det offentliga rummet. Ofta får man höra att alla har rätten att yttra sig och så är det nog, men få får utrymme och möjlighet till det så att yttringarna når allmänhet via media.

Den digitala möjligheten inom samhället såväl som media är ett stort steg i rätt riktning för demokratin med möjlighet till direktdemokrati där gemene man/kvinna har möjlighet att deltaga via internet, mobiltelefon samt dator och därigenom vitalisera den offentliga debatten. Möjligheten med digitala kommentarer till tidningsartiklar är en viktig funktion av den ordningen. Om aktörer, skribenter utanför den egna sfären får utrymme och deltar går det att lyfta kvalitèn av mediadebatten..

Det kan naturligtvis finnas en rädsla och en ren självbevarelsedrift som kan leda till att man i media begränsar möjligheterna av olika skäl, men då skapar man bara frustration vilket inte blir hållbart i längden pga sannolika efterföljande reaktioner.

Om media inte väljer att publicera eller om de ger en skev eller enkelspårig bild av fakta, analyser samt åsikter får allmänhet inte den bredd och djup i frågor av betydelse som de behöver för att ta ställning i objektiv mening.

En mer mediaspecifik eller samhällsspecifik företeelse i begränsande mening är när vissa samhällsfrågor inte alltid får sin rättmätiga belysning eller inte debatteras fritt och öppet utan får karaktären av "dold" eller "tyst" debatt. Strategin blir att man undviker frågan så långt som möjligt, vilket inte är konstruktivt.

Regionfrågan har en del av den karaktären. Det har inte alltid varit självklart att frågan hamnat på dagordning och i agendan annat än vid tillfällen då det absolut varit nödvändigt. Den allmänna hållningen bland politiker och medborgare har varit av karaktären, ointresse, tysta ner, degradera innebörden, etc, dvs lite av karaktären förnekelse.

Media har heller inte självmant väckt vidare intresse av frågan eller betonat allvaret eller vikten av frågan utan endast publicerat frågan till och från vid tillfällen då regering/riksdag etc uttalat sig i någon mening.

Allmänt känns det som frågan är för känslig och helst skall den inte beröras mer än nödvändigt.

Nu när regeringen tagit ansvar och menar genomföra en politik i verklig mening med en regionreform där sk storregioner skall etableras för hela Sverige har folk och politiker börjat förstå att det blir allvar och börjat yttra sig i media etc, vilket är i sin ordning. Men argumenten är ofta av karaktären skrämsel och rädsla av typen "Vargen kommer". Mycket beror på missförstånd, okunskap, ovilja, ointresse, Möjligheterna ser man inte eller vill inte se. Här har media en funktion och ett ansvar om relevant information ska nå ut.

Om medborgare känner att friheten eller att inskränkning råder som förhindrar information av betydelse att nå allmänhet, får man anse att media misslyckas med sin uppgift som tjänare att förmedla information i demokratisk ordning.

Min övertygelse är att alla parter i samhället mår bäst och utvecklas mest av en fri och öppen debatt där all utveckling och hjälpmedel som finns tillgängliga bör användas och bejakas på bästa vis för att ge mervärde, även om det leder till förändringar av samhälle, verksamheter etc utanför de traditionella gränserna.

Det är speciellt viktigt att våga debattera och diskutera sk frågor som innehåller motsatsförhållanden i samhället och visar uppenbara skillnader i synsätt och problem ur samhällssynvinkel. Ett bra exempel på det är den aktuelle frågan i välfärden om valfrihet, det sk vårdvalet där patienten är i centrum för valet av utförare. i frågan finns en polemik bland politiker och synsätt på finansieringseffekter etc.

Ett annat exempel där det pågår till och från partiella diskussioner, debatter och undersökningar för kunskapsuppbyggnad i frågor som berör kulturkrockar, normer, värderingar, attityder etc som berör medborgare med olika nationalitetsbakgrund i samhället, vilket tidigare varit mer dolt under tidiga faser i den integration som pågår bla i det svenska samhället.

Det man bör inse är att det inte går att dölja eller undvika frågor som har en verklig bäring i en samhällsomdaning eller förändring av betydelse. Där måste media själva vara med i hög grad men även aktörer för övrigt måste delta med yttringar i skeendet och tillåtas göra det för att bejaka värdet av den demokratiska utvecklingen.

Jerry NilssonGällivare

undefined
Läs mer om