Många kemikalier har blivit vardag för oss idag. Detta trots att vi fortfarande inte helt och hållet vet vad de i framtiden kan ge för effekter på oss och de barn som växer upp idag.
Kombinationseffekter, när olika kemikalier sammanstrålar i våra kroppar, är också ett delvis outforskat område.
De tillsatser som används i livsmedel är bra exempel på kemikalier i vår vardag som skapar stor oro, bland annat hos många föräldrar.
Trots detta står det inte ett ord i Skellefteå kommuns kostpolitiska program om att Skellefteå kommun ska minska antalet ämnen och mängden kemikalier i skolmaten.
Däremot finns en tydlig önskan om att minska på det mättade fettet till förmån för olika lättprodukter. Är det alltså farligare med mättat fett än med cocktail-effekter av livsmedelskemikalier? Vad säger ni i kommunfullmäktige som antagit det kostpolitiska programmet?
Har man inför antagandet av detta kostpolitiska program övervägt vilka cocktail-effekter som kan uppkomma när man kombinerar kemikalier i light-produkter med kemikalier i textilier eller i kombination med partiklarna i Skellefteås stadsluft?
Vem tar ansvar för cocktaileffekter som uppstår i framtiden, som man inte vet om idag?
Många föräldrar i Skellefteå kommun känner en uppriktig oro inför detta. Kemikalier finns i leksaker, kläder, mat, luft och ingen är beredd att ta ansvar för de effekter och cocktail-effekter som dessa kemikalier innebär.
Borde inte Skellefteå kommun ha någon form av kemikaliepolicy som ger föräldrarna lite större trygghet?
Borde inte det kostpolitiska programmet begränsa antalet kemikalier i maten snarare än det mättade fettet?
Helena Moen, Ljusvattnet Ida Olofsson, Burträsk Camilla Wiklund Lövbom, Burträsk Ida Kennedy, Burträsk