Dubbelt vidrigt i stia - och i EU

Foto: Foto: Mats Ekman

Not Found2014-03-23 01:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad pågår egentligen inom EU? Torsdag 13 mars visades ett inslag i Rapport och i Aktuellt om dansk grisuppfödning. Smågrisarna fick svansarna avklippta utan någon bedövning.

Detta är djurplågeri och olagligt. Inslaget gjorde mig först både ledsen och arg.

Ordföranden för  de danska grisuppfödarna Erik Larsen intervjuades. På rak fråga om han visste att det vanligt förekommande djurplågeriet var olagligt, svarade han lika rakt: Javisst, men det bryr vi oss inte om. Myndigheterna gör inget för att stoppa den olagliga verksamheten.

Larsens uttalande lyckades få mig närmast rasande! Utan att visa minsta skamkänsla erkände han att danskt fläskkött produceras med olagliga metoder.

Våra stora livsmedelskedjor importerar maten, säljer den med lockpriser betydligt billigare än motsvarande svenska livsmedel. Enligt lag ska grisar födas upp med gott om utrymme och med möjlighet att böka och rota vilket är deras normala beteende. Grisens livsmiljö ska anpassas till djuret, danskarna och många andra inom EU gör tvärtom. Dvs. anpassar grisen till en onaturlig miljö.

Svansbitning är tecken på stress och förekommer inte där grisar trivs. Svenska grisfarmare följer lagen men kämpar idag för sin överlevnad i konkurrens med kriminella grisuppfödare i EU.

Hur hanteras mat inom EU? Hästkött, buffelkött, antibiotika, är det inte nog med skandaler snart?

Bo Algers, professor i husdjurshygien vid SLU, förslog för en tid sedan att importen av olagligt producerad mat borde kriminaliseras. Det var ett bra förslag!

Många lovprisar den fria handeln inom EU, som anses vara ekonomiskt gynnsam. Men alla måste vi väl för skams skull anse att lagar och regler ska följas? Även om det kostar en och annan krona (eller Euro).

Vi har inte rätt att behandla djur hur som helst, bara för att få billigare mat!

Bertil Wallgren

Floby

Läs mer om