Döm förbrytarna efter de straffskalor som finns

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Not Found2018-03-12 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Jag har mycket stort förtroende för polisen och deras arbete, men inget förtroende för rättssystemet.

När man återkommande dömer återfallsförbrytare till böter, mycket korta straff eller skyddstillsyn så är det ett slag i ansiktet på deras offer.

När en person dömts för långt över hundra brott bör man kanske utesluta böter och skyddstillsyn. Notoriska förbrytare bör sitta i fängelse, inte som straff utan för att skydda oss laglydiga medborgare.

Att man jobbar efter parollen ”släpp fångarna loss” på förstagångsförbrytare är bra, men de som dömts till fängelsestraff många gånger bör faktiskt sitta inne som ”omöjliga fall” eftersom de bevisligen inte klarar av att leva ett skötsamt liv ute i samhället.

Polisen gör allt från gripande och utredning till bevisföring och så släpper åklagaren ut brottslingen eftersom man vet vem hen är.

Nio–tio månader senare, när rättegången skall hållas, är hen försvunnen eller sitter i häkte för ytterligare brott, vilka kommer att läggas ihop och dras ifrån och resultera i att endast grövsta brottet ger utfall i straffet.

Vi behöver inte strängare straff i Sverige. Man måste döma efter de straffskalor som finns. Man kan inte råna, misshandla eller döda en människa utan uppsåt – även om man har en leksakspistol så upplever offren dödsångest.

Hot om våld är alltid hot om våld, även inom familjen. Kör man bil påverkad bör det likställas med förberedelse till dråp.

Varje vecka dör två personer i drog/alkoholrelaterade trafikolyckor. 30 procent av alla som dör i trafikolyckor, gör det med drog/alkohol i blodet. Nästan hälften av alla som dör i singelolyckor är påverkade. (Källa: Trafikverket)

De straff som utdöms för körning med alkohol/droger i kroppen är ett skämt. En månad för återfallsförbrytare med över en promille i blodet är inte okej.

Sluta klaga på polisen. Protestera mot domstolsväsendet och rättssystemet.

Grumpy Old Man

Läs mer om