Hur många gånger har det inte varit diskussioner om skolmaten? Allt för många!Det har skett förändringar, ja, men allt är långt ifrån bra.
Jag läste i en artikel att Skellefteå var den näst rikaste kommunen i landet. Men varför läggs det så lite pengar på skolmaten när kommunen har resurser att göra något åt det?
Det finns faktiskt både möjligheter och pengar att höja kvalitén på skolmaten. Det absolut bästa vore att skolmaten tillagades på plats. Det skulle gynna många parter.
Transporterna skulle minska, eftersom maten nu tillagas i Jörn. Fler arbetstillfällen skulle skapas eftersom mer personal kommer att behövas. De som nu jobbar i Jörnköket kan få jobb på de olika köken i kommunen.
Och framför allt skulle det gynna alla oss elever. Fanns det ett alternativ tror jag knappast någon skulle äta mat som är överkokt, torr eller rå. Och det är det vi måste göra, i princip, varje dag i skolan.
Pressen på oss ungdomar, att vi ska göra bra ifrån oss i skolan, är väldigt hög. Och för att kunna prestera bra så måste vi få i oss näringsrik mat. Men hur ska vi kunna orka en hel skoldag på uppvärmd mat? Hur är det med näringsinnehållet?
Hur ska vi då kunna göra vårt bästa och få så höga betyg som sedan leder till bra jobb? Att maten är av god kvalité är viktigare än man tror.
Jag säger inte att maten ska hålla samma standard som en femstjärnig restaurang. Men jag tycker i alla fall att den ska vara så pass bra att man slipper gruva sig inför maten.
Jag kan inte tänka mig att kommunen ”vinner” på att det slängs mycket mat i skolan. Utan snarare att det är en förlust.
Skulle maten ha en högre standard skulle det inte slängas så mycket. För den största anledningen till att man slänger maten är inte för att man tagit för mycket och är mätt. Anledningen är att man inte gillade maten.
Daniella Jatko
EK , Anderstorpsskolan