Den trevliga personalen letade, men hittade ingen säng

Foto: Pär Lindström.

Foto: Pär Lindström.

Foto: Foto: Pär Lindström.

Not Found2017-02-14 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INSÄNDARE .l dessa tider av aldrig skådat överflöd visar det sig plötsligt att vi i Sverige har brist på det mesta. Det finns för lite poliser, lärare, läkare, sjuksköterskor, bilmekaniker, byaskolor, plogbilar, järnvägar, cykelbanor… och sängar.

Men värst är det förstås inom sjukvården. Och polisen. Och skolan…

Lasaretten skriker efter personal, men kanske inte direkt efter hyrläkare .Med mer personal skulle lasaretten inte skrika alls, antas det.

Jag transporterades tio mil till lasarettet häromdagen. Mina värden var inte bra. ”Observation” väntade. Det kändes tryggt. Jag var på rätt ställe. Jag skulle bara få en säng att ligga i. Den trevliga personalen försvann och letade, men hittade ingen säng.

Alla sängar var upptagna, många av influensadrabbade, som troligen behövde sina sängar lika mycket som jag.

Men ett okänt antal patienter var ”färdigbehandlade” och ville därifrån. Jag längtade efter en av deras sängar. Jag skickades alltså hem och hamnade i min egen säng vid midnatt.

Men färdigbehandlad var jag inte. Och fick göra om resan ett par dagar senare.

Ingen skugga ska falla över personalen. Men jag har en fråga till någon, någonstans, utanför sjukhusets väggar. Och jag undanber mig ett flummigt, mångordigt och undvikande politikersvar!

Om Skellefteå når målet att bli 80 000 invånare - var finns då sjukhussängarna till de nytillkomna 10 000, när det idag inte ens finns en säng åt mig?

Men blanda inte in personalbrist i svaret.

Sänglös

Svar direkt

Vi vill börja med att beklaga att sjukvården inte kunde leva upp till förväntningarna.

Landstingets mål med vårdplatser (sängar) är en kompromiss mellan risken att stå utan vårdplatser i situationer med högt tryck, samtidigt som vi inte i onödan vill slösa med våra resurser.

I perioder med högt tryck som till exempel under influensaperioder kan dock en obalans uppstå med brist på vårdplatser. Detta då både tillströmningen av patienter med behov av vårdplatser ökar samtidigt som personal i landsting och kommun också blir sjuka.

En ytterligare komplicerande faktor är utskrivningsklara patienter, det vill säga de som inte längre är i behov av sjukhusets vårdplatser, men som fortfarande behöver ökat stöd i hemmet eller i boenden innan de kan skrivas ut.

Under hösten har ungefär 20 av slutenvårdens 180 vårdplatser upptagits av utskrivningsklara patienter. Vi samarbetar intensivt med Skellefteå kommun för att minska tiden som dessa utskrivningsklara patienter vårdas på sjukhus.

Trots att insändaren inte vill att personalbrist blandas in i svaret så är det ett nationellt faktum att vi är i en kraftig generationsväxling där antalet pensionerade medarbetare i sjukvården de närmaste åren påtagligt överskrider antalet nyutbildade.

Landstinget har redan idag svårt att rekrytera bland annat sjuksköterskor till vårdavdelningar, och vi gör allt vi kan för att landstinget ska kunna vara en fortsatt attraktiv arbetsgivare och klara kompetensförsörjningen framöver.

Jonas Claesson

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

Maria Lingehall

Sjukhussamordnare, Skellefteå lasarett

Foto: Pär Lindström.
Foto: Pär Lindström.
Läs mer om