Insändare. Burträsk hälsocentral har organiserat om och skickat ut information om saken. Det väcker frågor och vi vill gärna ha svar av landstinget.
Enligt den nya ordningen ska hela personalen ha möten för att avgöra om besök hos läkare är nödvändigt eller ej. Det är klart att vi förstår att syftet är att inte belasta doktorn för lättare åkommor, men man söker läkare för att med honom eller henne ta upp sina besvär i enrum.
Ni talar om hälsocentralens kompetenta sköterskor, vilket ingen betvivlar, men varför då förringa den kompetensen genom att alla ärenden måste tas upp i storgrupp?
Vilket är syftet och vad är vinsten med möten av detta slag? Det tar tid från patientkontakterna och vad vi förstår springer inte Burträskborna till doktorn i onödan.
Stavgångarna
Svar direkt
Vi ser nödvändigheten av att ständigt försöka utveckla vår verksamhet och vårt arbetssätt utifrån det uppdrag och förutsättningar vi har.
Vi vill kunna möta Burträskarnas behov av tillgänglighet och kontinuitet och är måna om ett gott bemötande och hög kvalitet på det medicinska omhändertagandet, men även mån om ett jämlikt omhändertagande.
Vi har valt att pröva ett teambaserat arbetssätt för icke akuta patienter som även prövats på andra hälsocentraler. Genom att bättre tillvarata all den kompetens vi har möjliggörs ökad samsyn, jämlika bedömningar och jämlikt omhändertagande av patienterna.
Givetvis tar allt utvecklingsarbete tid och därför görs också frekventa och kontinuerliga uppföljningar för att utvärdera om vi uppnår den effekt vi hoppats på.
Vi är måna om patientsäkerheten i alla dess former och bibehållandet av god arbetsmiljö genom att hitta arbetssätt som trots resursbrister ger oss möjlighet till helhetssyn och gott omhändertagande av alla våra patienter både akuta, icke akuta och kroniskt sjuka patienter.
Maud Sjöberg
Verksamhetschef