Jag tänkte dekorera min tomt med diverse skrotbilar, men innan jag gör det vill jag fråga bygg- och miljönämnden några saker.
Hur många bilar får jag ha på tomten? Där jag bor finns det fastighetsägare med ett drygt dussin bilar på tomten. Kan jag ställa upp 30 bilar? Var går gränsen?
Hur länge kan jag räkna med att få behålla min skrotbilsdekoration? Det finns liknande skrotbilssamlingar som existerat i vart fall i tio år.
Om nämnden mot förmodan skulle avråda mig, vilka argument har ni för det?
Om jag trots allt sätter mina planer i verket. Vad gör ni då?
Och handen på hjärtat. Kan ni stoppa mig?
Skrotbilsentusiast
Svar direkt
Bygg- och miljönämnden har tillsyn över att fastighetsägare håller sin tomt i vårdat skick så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivning och trafik inte uppstår enligt Plan- och bygglagen (PBL). Även nedskräpning bedöms av nämnden enligt Miljöbalken.
Ärenden som rör ovårdade tomter och byggnader är komplexa att hantera, då de innebär myndighetsutövning mot enskild och i grunden bygger på straffrättsliga principer. Vi är medvetna om att ärendena är komplexa även ur grannars perspektiv, då ovårdade tomter ofta skapar både irritation och oro hos omgivningen.
Ofta startar ett tillsynsärende genom att närboende lämnar in en anmälan till kommunens bygglovsverksamhet. Då görs ett tillsynsbesök på plats och ärendet bedöms utifrån regelverket, rättskällor och omständigheter i det enskilda fallet. Bygg- och miljönämnden fattar sedan beslut om åtgärd.
Om tomten bedöms som ovårdad handlar det i första hand om att fastighetsägaren föreläggs att åtgärda tomten inom en viss tid, och i nästa steg har föreläggandet ett påtryckningsmedel kopplat till sig, exempelvis vite.
Bygglovsverksamheten tog under föregående år fram nya rutiner för att underlätta hanteringen av ovårdade tomter och byggnader ur ett rättsäkerhetsperspektiv.
Bygg- och miljönämnden har till detta fastställt en tillsynsplan som i första led syftar till att tidsätta tillsynen. I nästa led ska tillsynsplanen ha fokusområden som planeras årsvis, varav ovårdade tomter är ett tydligt fokusområde.
Vi arbetar således systematiskt med denna tillsyn, ärende för ärende. Vi har en förhoppning om att en kombinerad förebyggande (genom information) och händelsestyrd (vid anmälan) tillsyn ska göra att medvetenheten hos allmänheten ökar och att detta leder till att fastighetsägare fullgör sitt ansvar att sköta sin tomt/byggnad.
Robert Nyman
Verksamhetschef bygg
Skellefteå kommun