Därför fungerar inte en folkomröstning om storregionen

Foto: Norran

Not Found2016-10-22 17:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en oro bland befolkning och även bland politiker om en förestående svensk regionindelning bestående av sex storregioner. Det kan man förstå eftersom initiativet eller den föreslagna förändringen inte kommer direkt från dessa parter.

Det råder väl inget tvivel i sak att det nu är staten via regeringen som driver på och tar ansvar för att genomföra en regionreform i hela Sverige, efter otaliga utredningar och förhoppningar till att politiker på lokal/regional nivå skall lösa frågan tillsammans med medborgare i en förändringsprocess. Det har visat sig att under de senaste två mandatperioderna när frågan varit aktuell har ingenting av vilja till förändring visat sig.

Därför har regeringen nu bestämt att ta ansvar och driva frågan där hela Sverige ingår i att regionaliseras i jämbördiga storregioner, inte bara delar som region Skåne och Västra Götaland.

Stora förändringar startar dessutom sällan inifrån av de stora massorna utan ofta framförs de av några få men initierade till makthavare som förstår och inser behovet av förändring.

Dessa förändringar är i många fall om inte omöjliga så mycket svåra att förankra i det som förändringen berör. Det kan likställas med en demokratisyn i form av en folkomröstning av en förändring. Det är eller blir närmast omöjligt att ställa frågan till de berörda, därför att svaret är nära nog givet på förhand. Av det skälet behöver inte frågan ställas enligt logiken.

När befolkning och politiker som är mot förändring nu inser allvaret i att regeringen tar ansvar och tänker genomföra en regionreform som skapar en struktur för framtida utvecklingsmöjligheter och de utmaningar som kommer samt vidare förändringar som följer av det, så åberopar man folkomröstning som ett skäl för att visa sin vilja.

Men alternativet är ju inte "status quo" dvs ett "NEJ" i folkomröstningen som troligen skulle bli utfallet. En förändring handlar inte om ett "status quo" vilket förmodligen resultatet av en folkomröstning ger.

Därför blir frågan inte relevant att ställa eftersom regionreformen handlar om en strukturreform inte om ett "status quo".

Det skulle bara bli oklart vad ett "NEJ" medför.

Jerry Nilsson Gällivare

undefined
Läs mer om