Efter att ha läst Kenneth Fahlessons uttalande i Norran den 29 april om trygghetsboenden och hans svar på en insändare den 3 juni där han slår fast vid att ”trygghetsboenden är inte nämndens ansvar”. Fahlesson skriver att initiativet ligger antingen hos Skebo eller andra privata aktörer.
Fahlesson borde först ha läst vad som står i socialtjänstlagens kapitel 5, paragraf 4 och 5. Där står bland annat att kommunen ska verka för att äldre människor får goda bostäder med mera. Sammankalla gärna nämnden och läs tillsammans vad socialtjänstlagen säger.
I Norran den 29 april säger han att byggandet av trygghetsboenden går för sakta. Det måste bli mer action.
Men snälla Fahlesson. Du måste väl veta att de senaste två, tre åren har socialnämnden lagt ner 50 äldreboendeplatser och bland annat helt lagt ner demensboendet Solgården.
Det är klart att om man tar ett steg bakåt och ett steg framåt så går nybyggnaderna väldigt sakta. Därför Kenneth Fahlesson: Erkänn nu socialnämndens stora misstag att lägga ner 50 äldreboendeplatser och att det nu finns över 100 äldre som står i kö till trygghetsboenden. Särskilda demensboenden finns inte längre.
Jag slutar min insändare nu men vill återkomma och berätta om hur illa det ser ut vad gäller omsorgen om gamla människor.
Sven Carlsson, Ursviken
Svar direkt:
Socialnämnden har enligt socialtjänstlagen ett ansvar för att det ska finnas olika boendeformer i kommunen för äldre personer. Socialtjänstlagen styr och anger färdriktningen för de beslut som vi tar i nämnden och givetvis följer vi lagen.
Socialnämnden har en tioårig boendeplan som revideras av kommunfullmäktige varje år. I denna revideringe görs justeringar som till exempel kan innebära att en del enheter får fler platser, några får färre. När vi avvecklar eller bygger om en enhet beror det ofta på att den anses mindre väl fungerande, till exempel är det viktigt med tillgänglighet och arbetsmiljö för personalen. Ett antal äldreboendeplatser har dessutom omvandlats till korttidsplatser.
Socialnämnden har tydligt påtalat behovet av fler trygghetsbostäder, men ansvaret för trygghetsboende ligger inte på Socialnämnden utan på fastighetsägare med ett ekonomiskt stöd från kommunen (kommunstyrelsen).
I Skellefteå flyttar varje år ca 300 personer in på våra särskilda boenden. Det innebär att vi faktiskt klarar den lagstadgade tiden från att en person fått beslut om särskilt boende fram till tidpunkten för inflyttning. Med andra ord klarar vi av den kö som finns.
Alla äldreboendeenheter som har byggts om och byggs i närtid är anpassade för att fungera för personer med demenssjukdom. Stort fokus har lagts på miljön både ute och inne. Enheterna är planerade utifrån forskning och erfarenhet av boende för personer med demenssjukdom. De flesta personer som beviljas särskilt boende har en demensproblematik och vår personal är utbildad för att klara de behov som de äldre har.
Socialnämnden prioriterar att bevaka och hantera de äldres livssituation i Skellefteå. Via möten, samtal och dialoger kan vi fokusera på de äldres behov och erbjuda en väl utbyggd äldreomsorg med hemtjänst, särskilda boenden, hemsjukvård och dagverksamhet.
Kenneth Fahlesson, Ordförande socialnämnden, Skellefteå kommun