Jag skriver detta nyss hemkommen från ett möte där ”förbättringsarbetet” inom skolan presenterades, alltså nedläggningar av skolor, däribland Stackgrönnanskolan och Auraskolan.
Kommunen har en massa fina mål. Det är superbra, kan man tycka. Men man kan också tycka att det är rena vansinnet att planera för så stora omstruktureringar innan man hunnit utvärdera tidigare stora ”förbättringsarbeten”, som Kaplanskolan.
Skellefteå kommun är otroligt duktig på nya projekt, utan att närmare se möjliga brister. Man trampar på och kommunens representanter använde denna kväll ofta ord som ”jag tycker”, ”vi vill”. Och det är tydligt vilken agenda man har.
Kvar står vi som fått en tidig julklapp av kommunen som innebär förflyttningar av våra barn till något, för oss okänt och ej genomtänkt.
Frågor som ställdes fick inga direkta svar. Bara: ”Ja, vi är ju inga politiker men …”
Jag vill veta: från vem kom detta uppdrag och vad var incitamentet? Ni måste ha haft en frågeställning att utgå ifrån när ni beslutade om denna utredning. Hur löd den?
Hos oss föräldrar är svaret uppenbart: ekonomi. Lite ironiskt är att det kommer från en av landets rikaste kommuner.
Jag är orolig över kommande skolplaceringar, bussresor och att mina barn inte ska bli sedda. Ni talar om en bättre elevhälsa på större skolor. Jag menar att ni bör utveckla elevhälsan. Inte bygga större skolor.
Vi vill nog att våra barn ska utvecklas mot samma mål, men grejen är att våra barn är människor med känslor, tankar och glädje. Vi älskar dem. För er, Skellefteå kommun, är våra barn siffror, en elevpeng. Ser ni skillnaden?
Sist, men inte minst: Ni talar om samarbete mellan lärare som den viktigaste delen i en framgångsrik skola. En annan minst vika viktig sak är goda relationer mellan hemmen och skolan. Skellefteå kommun är huvudman för skolan. Alltså, goda relationer mellan hem och kommun.
Just nu är den relationen inte god.
Maria
Svar direkt
Under hösten har representanter från olika förvaltningar tillsammans utrett skolstrukturen i område öst på uppdrag av för- och grundskolenämnden. Uppdraget grundar sig på de utmaningar som skolan står inför med bland annat:
*Förändrat antal barn och elever med urbaniseringstrend, byggboom, förflyttningar mellan olika stadsdelar och nyinflyttade (för stort elevunderlag på vissa och för litet på andra).
*Flera små enheter med traditionella lärmiljöer (har inte förändrats i samma takt som undervisningen och blir därför svårt att möta dagens och framtidens krav på lärmiljöer och digital teknik).
* Stadieindelningen följer inte läroplanen (Åk 1-3, 4-6, 7-9) samt att behålla och attrahera behöriga lärare till alla enheter.
Barnens bästa står i fokus med hänsyn till bland annat lärande, ekonomi, lokalernas skick och samhällsplanering. Representanterna i skolstrukturgruppen har dels gjort en översyn av dagens beslutade struktur, dels föreslagit tre alternativ på förbättrad struktur. Alternativen möter i olika grad de utmaningar som finns i området specifikt och i kommunen generellt.
Nämnden har inte föreslagit några beslut om framtida skolstruktur för område öst. I nästa steg inleds en översyn av område syd och därefter andra områden, även det på uppdrag av för- och grundskolenämnden. Planen är att utredningarna tillsammans ska ligga till grund för våra folkvalda politikers prioriteringar i kommande budgetarbete.
Idag har vi en mängd F-9-skolor på flera platser i kommunen, så det är inget nytt, vare sig i Skellefteå eller i andra kommuner. Vi behöver skolor som är hållbara över tid på flera olika plan: pedagogiskt, socialt, organisatoriskt och ekonomiskt. För-och grundskolenämnden förordar F-9-skolor av just den anledningen, men större enheter betyder inte så kallade storskolor. Eftersom Skellefteå kommun är en geografiskt stor kommun till ytan behövs en variation av skolornas storlek, beroende på elevunderlag. F-9-skolor är heller inte lämpligt att ha överallt i kommunen.
Vi värnar också om relationer. Våra erfarenheter är att förslag som rör förskole- och skolstruktur berör och engagerar. Därför har vi hållit berörda uppdaterade om denna process redan från uppdrag om en utredning till resultatet av den, trots att det ännu inte finns något förslag till beslut om en framtida skolstruktur. Om ett förändringsarbete inleds framöver som påverkar ditt barns skolgång kommer du att hållas uppdaterad.
Skellefteå kommuns styrgrupp för skolstrukturfrågor
Anders Bergström, förvaltningschef skol- och kulturkontoret
Hans Andersson, förvaltningschef samhällsbyggnad
Harriet Wistemar, avdelningschef fysisk planering
Jan Sundbom,förvaltningschef support och lokaler
Fredrik Nilsson, fastighetschef Leif Gustafsson, förvaltningschef fritidskontoret
Samuel Lundqvist, ekonomichef
Lars Hedqvist, planeringschef samhällsutveckling