Landstinget och kommunen försöker lösa problem med bemanning i sjukvården och primärvården. Själv har jag haft kontakt med en hälsocentral bara några hundra meter från min bostad. Då slog det mig hur många hälsocentraler vi har idag i Skellefteå kommun. Den fråga jag ställer är därför varför?
Inom ett par mils radie finns Erikslid, Morö Backe, Ursviken, Anderstorp, Bureå, Heimdall, Kåge och Boliden. Ibland hörs klagomål om höga kostnader för stafettläkare och brist på sjuksköterskor.
Är du allvarligt sjuk remitteras du ändå till närmaste lasarett eller universitetssjukhuset i Umeå.
Nu när Skellefteå lasarett ska byggas om finns ett gyllene tillfället att centralisera alla vårdcentralerna i närområdet till en plats mycket nära det nya lasarettet.
Jag påstår att det inte finns krav på gångavstånd till närmaste vårdcentral när kollektivtrafik, taxi och ambulans kan lösa transporten.
Varför centralisera vården?
Att bygga en stor vårdcentral ger samordningsvinster i form av fler läkare och sjukvårdspersonal på plats, enklare administration, snabbare lab-svar, möjlighet att snabbt få lasarettets specialistkompetens om så önskas, bättre öppettider för att avlasta akutsjukvården och lägre kostnader för landstinget.
Jag borde inte vara den förste som funderat i dessa banor. Undrar bara om våra landstingspolitiker har gjort det? Skulle vara trevligt att få ett svar.
Berth Gustafsson, Moröhöjden
Möjligt att bygga hälsocentral vid lasarettetÖverraskande beslutet: Positiva till att utreda ny hälsocentral vid lasarettetM:s budgetutspel: Vill bygga Västerbottens största hälsocentral i SkellefteåGör en stor hälsocentral på lasarettet för hela stanEfter 30 år går Mats i Pension - men han är orolig för hälsocententralernas framtid