Jag har tidigare skrivit om öron-näsa-hals i Skellefteå. Nu har jag också gått igenom revisorernas analys av hälso- och sjukvårdsnämnden, som fattat beslut om nedläggningen, och där framkommer följande:
… nämndens åtgärder inte var tillräckliga för att lösa flera av de brister som identifierats tidigare år. Fördjupade granskningar visar att nämnden år 2015 hade fortsatt svårt att styra och kontrollera sitt ansvarsområde. Outvecklad ärendeberedning, svagt utvecklat stabsstöd och frånvaro av fungerande ledningssystem var några av bakomliggande orsaker till att styrningen och kontrollen inte var tillfredsställande.
Här kan du läsa skribentens tidigare insändare
Vidare skriver revisorerna: ”Ställ högre krav på att få beräknade effekter av olika åtgärder. I samband med beslut om åtgärder bör nämnden få riskanalyser och beräkningar av vilka effekter åtgärder bedöms få. Nämnden bör sedan följa upp i vilken grad åtgärder är genomförda och effekter av genomförda åtgärder.”
”Även för det mera långsiktiga arbetet med att minska kostnadsutvecklingen bör nämnden ställa krav på underlag med bedömda effekter. Man ser alltså inte till att få en bedömning av vilka effekter som åtgärder bedöms få men fattar ändå beslut i extremt centrala frågor.”
Revisorerna listar sedan om nämnden under år 2015 vidtagit tillräckliga åtgärder med anledning av rekommendationer i 2014 års granskning. På fyra av fem punkter bedömer revisorerna att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder!
Vad kan man då säga om detta? Jo, sammanfattningsvis har nämnden bristfällig kontroll på sitt arbete och saknar tillräcklig förmåga att åtgärda problemen. Man ser inte heller till att man har underlag för sina beslut.
Denna nämnd styr vår sjukvård i länet och ansvarar för 3,8 miljarder kronor!
Ska verksamheten ledas på detta sätt?
PN
Svar direkt
Den revisionskritik som du belyser i din insändare och som är riktat mot hälso- och sjukvårdsnämnden är jag väl medveten om. Som ordförande arbetar jag, tillsammans med nämndens ledamöter, ständigt med att se över hur landstinget kan utveckla länets sjukvård och åtgärda de brister som revisionen pekar på.
Den allvarligaste kritiken är naturligtvis att nämnden har stora underskott gentemot budget. Nämnden tog med anledning av det beslut i februari om att genomföra förändring i verksamheten och därigenom minska kostnaderna med 120 miljoner kronor.
Alla kliniker har inför beslutet aktivt medverkat genom att se över sina patientflöden och komma med förändringsförslag i syfte att effektivisera och korta köerna. Risk- och konsekvensunderlag har tagits fram i samband med beslutade åtgärder/aktiviteter.
Vad beträffar öron-näsa-halsmottagningarna i Skellefteå och Lycksele kunde nämnden därför konstatera att kliniken under många år haft höga kostnader för stafettläkare. Nämndens bedömning var att det inte är hållbart att i längden förlita sig på inhyrd personal för att klara den dagliga verksamheten.
Om vi ska klara dagens och framtidens utmaningar måste vi som nämnd ständigt se över den sjukvård som vi bedriver i Västerbotten, för att på bästa sätt anpassa verksamheten till de ekonomiska förutsättningarna. Vi måste dock vara medvetna om att utvecklingen alltid kommer att ligga steget före våra möjligheter att tillföra ekonomiska resurser.
Det leder till att vi ställs inför svåra politiska beslut där vi som landstingspolitiker måste våga prioritera. Vi får dock inte glömma att vi har de svårast sjuka patienterna inom vårt verksamhetsområde och de framsteg som görs via forskning och utveckling kostar men är till gagn för just dessa patienter.
Karin Lundström (S)
Ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden
Vi tar strid mot stafettläkarberoendetJu mer ni flyttar till Umeå desto mera ojämlik blir vården i Västerbotten