Fredrik Stenberg, för- och grundskolenämnden och Emilia Hallin, kulturnämnden, skriver i svaret på min insändare den 21 novemberatt kulturskolan i sin obligatoriska del (?) ska nå alla barn.
Jag förmodar att ni med det menar att kompetensen i kulturskolan ska vara ett stöd i den obligatoriska skolan. Bra! Jag ser ingen motsättning mellan det och att de som vill får gå ifrån några minuter/vecka för att få lära sig spela ett instrument.
Varför förstöra något som är väldigt bra och fungerat bra i över 50 år? Om man nu vill ha in mer av kulturskolan i den obligatoriska skolan varför har man då flyttat den från skolan till fritid- och kulturförvaltningen? Mycket ologiskt!
Ni motiverar inte längre beslutet att inte ge ledighet för en instrumentlektion med nya och skärpta regler från Skolverket. Det är förståeligt eftersom det inte finns några skärpta regler. Riktlinjerna som gäller idag infördes, enligt vad Skolverket uppger, 2013.
Ni skriver att det inte finns utrymme att generellt medge ledighet men ni glömmer att nämna att det är rektor, eller person utsedd av rektor, som ska ta beslut om all ledighet. Om man inte tillämpar det så bryter man mot Skolverkets riktlinjer.
Det är också uppenbart för mig att kunskapen hos er, politiker och skolledare, är mycket bristfällig vad gäller musikaktiviteter i kulturskolan och även den positiva effekt de har på de som deltar. Läs den forskning som finns på området och ta reda på vad kulturskolan faktiskt uträttar och gör sedan en konsekvensanalys.
Jag har tagit reda på några fakta om kulturskolans musikdel:
* Den har 1 789 elever med i snitt 110 pedagogiska möten/lärare och vecka
* 144 elever står i kö och kulturskolan ger 249 föreställningar/konserter/år, fler än en varje skoldag i snitt. Totalt 37 350 elever har tagit del av föreställningarna.
Slutligen uppmanar jag övriga partier att tala om var ni står i denna fråga. Det är val om ett år.
F d musikskoleförälder