Vad har hänt med kommunens matlådor de senaste tre månaderna?
Ingenting!
Det vore bra om Kenneth Fahlesson ville berätta vad han konkret har gjort för att våra äldre ska få en fullvärdig matlåda.
Matlådan är för många huvudmåltiden för dagen och inte en bantningsmåltid. Det är ditt ansvar att se till att det blir så.
Matlådan får inget bättre innehåll med att försöka skjuta över ansvaret på hemtjänsten eller brukarna. Information om tillbehör som bör finnas och ordnas av hemtjänsten har inget med kvalitén på innehållet i matlådan att göra.
Fahlessons uttalande i SVT:s Västebottensnytt att ”Det är allvarligt om personalen inte tycker att det vi gjort är tillräckligt. Då måste vi göra mer, det här är inte godtagbart.”
Denna fråga berör inte bara personalen utan i första hand våra äldre och även anhöriga.
Det vore bra om våra kommunpolitiker kunde engagera sig, inte bara i ord utan i handling och ta till sig den information och kunskap som framkommit och rätta till bristerna. Det bör ske omgående.
Beträffande hemtjänstpersonalen, de gör ett mycket bra arbete, men måste ges realistiska förutsättningar.
GE
Svar direkt
Sedan 2016 serveras så kallad A-kost till alla äldre som har matportioner från Skellefteå kommun. Meningen är att en äldre person ska orka äta upp en hel portion mat som innehåller den energi och näring de behöver.
Det är ingen skillnad mellan normal kost för friska vuxna (SNR-kost) och A-kost i det totala energiinnehållet. Men i A-kosten kommer en större del av energin från fett och protein och mindre från kolhydrater. Portionen blir alltså mindre men har mer energi i förhållande till volym. Om en äldre vill ha en annan typ av kost i sin matlåda, till exempel en större portion, går detta att ordna enligt den enskildes behov.
Den matlåda som SVT analyserade före jul 2016 innehöll 320 kcal, alltså inte 300 och absolut inte mindre än 300. Tillsammans med de tillbehör som bör ätas tillsammans med matlådan hamnar kaloriinnehållet i måltiden väl inom Livsmedelsverkets rekommendation på mellan 430 och 540 kcal inklusive tillbehör. Vi vill erbjuda varierade måltider och näringsinnehållet i olika rätter varierar, därför mäter vi snittenergi per vecka. Omedelbart efter SVT:s analys tog vi fram snitt per måltid under tre veckor och hamnar då på 703 kcal. Normen är 537,76 kcal.
Varken för tre månader sedan eller nu fanns några brister i måltidernas näringsinnehåll enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Däremot fanns det brister i informationen till både personal och äldre om rekommenderade tillbehör till matlådorna.
Detta har åtgärdats på ett flertal sätt. Ett antal informationsåtgärder har genomförts och våra verksamheter samarbetar idag ännu mer över förvaltningsgränserna, eftersom vi vet att måltiden är en viktig del av en meningsfull dag för våra äldre.
Matlådan som kommunen levererar är ett alternativ vi erbjuder, inte tvingar på, de äldre. Det är fritt att välja andra alternativ. Vad gäller tillbehören kan de äldre få dagligvaror hemskickade om de inte har möjlighet att handla själva.
Tomas Teglund, ordförande nämnden för support och lokalerKenneth Fahlesson, ordförande socialnämnden