Skellefteås vision är att nå 80 000 invånare år 2030, ett mål som ser hopplöst ut i dagens situation med skyhöga bostadspriser och bostadsbristen i centrala Skellefteå.
Bostadbristen har lett till att de få centrala fastigheter som finns till salu har stigit 19 procent senaste året. Det visar mäklarstatistik.
På sistone har man börjat bygga bostäder i Skellefteå i kvarteret Oden, Landmärket och på Västra Eriksberg.
Vem är det som stått tio år i bostadskö eller som kan betala miljonbelopp för en lägenhet i stan?
Inte vi unga i alla fall. Om två år går jag ut gymnasiet och jag har redan nu bestämd mig för att flytta.
Oavsett vilken typ av bostad jag söker har varken jag eller någon av mina vänner ekonomin för att få någon, förutsatt att vi inte stått i bostadskö sedan vi var små.
Bostadproblemet kan kanske lösas med hjälp av kollektivtrafiken.
Den kollektivtrafik vi har här i Skellefteå flyter på hur bra som helst, med exempelvis bra med turer till Skelleftehamn där bostadspriserna fortfarande ligger på en resonabel nivå.
Villapriserna där är på väg upp varför vi behöver satsa på landsbygden .
Här finns fastigheter till jämförelsevis låga priser, vilka kräver kontantinsats eller lån på en bråkdel av vad det en villa på Vitberget eller Morön kostar.
Ett ökat antal bussturer till de mindre byarna runtom Skellefteå ger oss möjligheten att kunna leva ekonomiskt hållbart och inte känna stressen över att med växande familj måsta hitta ett större boende i stan, vilket lär bli kostsamt.
Målet om 80 000 invånare år 2030 handlar inte om att få folk att flytta hit utan att få oss ungdomar att stanna, bilda egen familj och se familjen växa.
Skellefteå ska inte behöva byggas på höjden, utan på bredden.
Johan DegerfeldtAnderstorpskolan