Jag har just blivit utförsäkrad efter en sjukskrivningsperiod på 25 procent. Lider av kronisk huvudvärk med dagliga migränattacker.
Min handläggare anser att jag kan arbeta heltid eftersom min arbetsplats är bra anpassad för mig. Då kan man enligt deras regelsystem tydligen bara skaka av sig smärtan och arbeta full tid. Tyvärr följer värken med vart än jag går.
Har tidigare fått sjukpenningen godkänd men hade då en annan handläggare. När jag hänvisade till dennes bedömning fick jag svaret att min handläggare inte kunde veta hur förra handläggaren tänkte. Men allt borde finnas dokumenterat?
Allt verkar så otroligt godtyckligt. Ska beslutet hänga på vilken handläggare man blivit tilldelad, eller ännu värre, grundat på vilket humör handläggaren är på när beslut tas?
Jag fick inga förklaringar eller svar på mina frågor annat än en väl intränad fras:
”Jag kan bara uttala mig om den bedömning vi gjort utifrån det underlag du skickat in.”
Det minsta man kan begära är väl ändå att få en förklaring till varför kassan går ifrån tidigare beslut när det är samma läkarintyg och samma sjukdom som behandlas.
Hela situationen kändes så fel. Där sitter en läkare och tittar på andra specialistläkares intyg och tycks veta bättre utan att ens träffat mig. Är detta ens lagligt? De få läkare som arbetar på hälsocentralerna har annat att göra än att komplettera sjukintyg, vilket kassan alltid efterfrågar.
Sista steget i rehabiliteringskedjan borde vara gamla tiders ättestupan. Det skulle vara mer humant än att skicka sjuka människor mot arbetslöshet och ekonomisk otrygghet.
Undrar hur många människor som blivit tablettmissbrukare när Försäkringskassan tvingar dem arbeta mer än de klarar av. Märkligt att detta sjuka system fått fortgå så länge.
Vi skattebetalare har rätt att nyttja denna försäkring om vi blir sjuka. Den tryggheten finns inte längre.
Utförsäkrad igen
Svar direkt
Jag får beklaga att du känner dig godtyckligt behandlad och inte upplever dig ha fått en förklaring till det beslut som är fattade.
I samband med negativa beslut så har vi ett antal rutiner för att säkerställa att dessa inte blir godtyckligt bedömda. Detta sker bland annat genom att vi har särskilt kunniga medarbetare som granskar handläggarnas förslag till beslut.
Sedan kan man också begära omprövning och då sker ytterligare en granskning av en ny medarbetare, allt för att säkerställa att besluten är så rättssäkra som möjligt.
Att drabbas av svår sjukdom är något som vi alla önskar slippa i livet. Beroende på sjukdom och livssituation har vi olika rätt till stöd från samhället och det är fler parter som är inblandade i detta arbete.
Läkarens roll är att ställa diagnos och att behandla patienten. De ska också lämna ett läkarintyg som beskriver diagnos, aktivitetsbegränsningen på grund av sjukdomen och funktionsnedsättningen. Men ett läkarintyg ger inte en automatisk rätt till ersättning. Försäkringskassans handläggares uppgift är att dessutom bland annat inhämta uppgifter även från arbetsgivaren och den sjukskrivne.
Försäkringskassans vision är att människor ska känna trygghet när livet tar en ny vändning. Det vill vi uppnå genom att bemöta och stötta varje personer med respekt och utifrån hens unika förutsättningar.
Vi kan aldrig garantera att alla människor i alla lägen kommer att vara nöjda med de beslut de får. Det vi däremot kan garantera är att vi gör vårt yttersta för att tillämpa lagen så rättssäkert och opartiskt som det är möjligt.
Är det så att du känner att du vill ha ytterligare kontakt så är du välkommen att höra av dig till undertecknad.
Mikael Broman
Områdeschef avdelningen för sjukförsäkring i Västerbotten
Försäkringskassan
Värst är att man inte alls blir troddDubbelt så många kvinnor sjukskrivnaKostar nära miljarden i länet