Vi förknippar med all rätt demokrati med rätten att tala och skriva fritt, demonstrera och så vidare. Vi tänker även att i en demokrati ska rättssäkerheten garanteras liksom fria och öppna val av företrädare till beslutande församlingar.
Men är det lika självklart att demokratin även förutsätter aktiva, intresserade och väl informerade medborgare? Skulle valet i USA kunnat få den utgång vi nu ser om 85 procent av väljarna utnyttjat sina rätt att medverka vid valet av president?
Hade så många direkta felaktigheter och rykten kunnat leva vidare i valdebatterna om folket sökt egna fakta och inte hämtat så stor del av sin information från individanpassade budskap på sociala medier?
Utvecklingen mot ett allt mera ytligt och förenklat politiskt budskap kan mycket väl leda till att Le Pen i Frankrike och dess motsvarighet i Tyskland, APD, kommer mycket nära makten efter kommande val.
Till detta ska även läggas att allt för länge har de etablerade politiska partierna valt att förklara dessa strömningar av högerpopulism med den omfattande migrationen.
Med den analysen som främsta förklaring har man missat att det i breda folklager finns en växande misstro mot EU och de etablerade politiska partierna.
Misstron växer när man ser hur ett begränsat antal politiker skaffar sig stora förmåner genom att snabbt gå över till privata näringslivet. Eller medverka till att det görs upphandlingar som i Uppdrag Granskning kan naglas fast som korruption.
Kombinationen av okunniga och vilseförda väljare, lite hårt sagt kanske, och ökande klyftor mellan de som har tillgång till makt och resurser och de som inte har, urgröper demokratin.
Blir det inte skärpning på alla håll och kanter kan vi även i Sverige se Jimmy Åkesson som statsminister hösten 2018 och då med förebild från USA med Ian Wachtmeister och Bert Karlsson som närmaste rådgivare.
Hans-Erik PerssonBurträsk