Svar till Ola Söderdahls insändare publicerad 19 juni.
Dagens förvaltning av Byskeälven gynnar varken fisken eller fiskarnaAllmänheten har i Byskeälven tillgång till 10 mil fiskevatten på ett och samma fiskekort innan Byskeälvens nedre FVO övergår till Byskeälvens övre FVO.
Detta till ett fiskekortspris på 350 kr/dygn.
Mörrums- ån som ni inom Sveaskog förvaltar utan småbönder har ett kortpris på 500-1200kr/dygn (för 7km) och 700-1350kr för 15km.
Då kan man fråga sig vilket av dessa som allmänheten har råd att fiska i?
Kanske inget om man inte är ute efter att fiska LAX.
Sedan till att ni som ett stort Statligt bolag inhämtar era åsikter från tydligen ”väldigt betydande sportfiskare” och facebookgrupper kan man ju undra över?
Vid 2016 års årsmöte valdes 4 nya personer in i styrelsen ( 2 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter) vilket medförde att majoriteten av de ledamöter som var kvar i den sittande styrelsen hoppade av. Detta kan man spekulera i varför. Men jag tror att det beror på att dom inte var villiga att kompromissa/lyssna på fiskerättsägare och boende längs denna fina älv.
Och vad gör Sveaskog, jo meddelar att ni reserverar er mot alla beslut som den nya styrelsen tar (2016). Ni pratar om att ni har erfarenhet av förvaltning av landets bästa lax och örings älvar. Men ni verkar inte vara villiga att dela med er av denna kunskap inom Byskeälvens Nedre FVO.
Konstigt arbetssätt av ett stort bolag att göra så.
Förvaltningen av älven inom vårt FVO har inte försämrats sedan 2016 utan den har utvecklats med bl.a. Fiskevårdsplan. Grupper som behandlar infrastruktur, förvaltning och info har bildats.
Sedan så har föreningen infört nya icke personliga kontaktvägar till styrelsen, postbox, ownCloud för medlemmar så att fiskerättsägarna får tillgång till styrelseprotokoll och annan info om föreningen. Och nyligen så införde infogruppen en facebooksida för att sprida info. Inte debattera fiskefrågor.
Då snackar du om att ”planer är planer och verkstad är verkstad” men vad har ni då bidragit med?
Sedan skriver du att ni aldrig har gjort anspråk på ekonomisk utdelning. Ja det är ju sant då ni inte har rätt till någon sådan. Småbönderna som är fiskerättsägare har aldrig heller fått de men i framtiden kanske det också kan bli aktuellt.
Ni har arbetat för att kunna få utdelning ändå sedan 2016 då vi uppdaterade stadgarna. Och ni vill kunna bestämma i ekonomiska och för er viktiga frågor genom att införa röstning efter markinnehav.” Riktiga föreningsmänniskor.
FVO,t håller nu på att bygga upp en organisation runt älven som är och kommer att vara inriktad på långsiktig förvaltning.
Biotopvården har inte lags på nån hylla den har aldrig funnits med i FVO,s budget förrän i år. ( Pengar har säkert gått till biotopvård genom åren ändå.)
Alla fiskekortslösare har samma regler. Fiskerättsägarna har Hav o Vattens regler. Och då tror ni att det skulle göra någon skillnad för fiskeförvaltningen.
Ni skriver att ni är beredda att ta ansvar för tillsyn, biotopvård mm. Då ni kan tjänat pengar på det inte annars. För ni har då inte bidragit till det i vår förening.
Ni skriver att förvaltningen av älven och FVO;s styrelse gör så att ni måste upplösa Sveriges största FVO. Sveaskog är med i styrelsen så ni kanske skulle prova att deltaga i styrelsearbetet och bidraga med er kundskap i stället för att nedmontera Byskeälvens nedre FVO.
Magnus Marklund, styrelseledamot sedan 2016
Här raseras en nationell resursHar du fiskerätt i Byskeälven? Nu behövs ditt engagemang.Kan vi acceptera att fiskevårdsområdet i Byske bryts upp?”En grundbult i vårt fortsatta arbete”Ny studie: Förbättrat sportfiske i Byskeälven ger klirr i företagarnas kassorHett årsmöte med laxfisket i fokus