Det är sorgligt att cirka 80 000 medlemmar lämnat Svenska kyrkan under senaste året. Tänker de som lämnat inte på att kristendomen till mycket stor del är att tacka för att Sveriges och västerlandets välstånd är överlägsen andra världsdelars.
Detta gäller både jämställdhet, ekonomi, utbildning, mötes- och yttrandefrihet. Kyrkan var fram till mitten av 1800-talet den som lärde svenskarna de viktigaste levnadsreglerna samt att läsa och skriva.
Prästerna var också föregångsmän när det gällde utveckling av jordbruket. I dag ger kyrkan i samband med gudstjänster, barntimmar med mera goda råd och regler som vi så väl behöver för att vara goda grannar och medmänniskor. Värdiga dop, bröllop och begravningar är också service som kyrkan erbjuder.
Sedan ämnet kristendom togs bort från skolans läroplan får det uppväxande släktet och svenskar, som inte går i kyrkan eller nyttjar kyrkans övriga utbud, knappast någon organiserad utbildning i det kristna budskapet. Då det med hänsyn till dagens blandning av folk och religioner, inte går att återinföra kristendomsundervisning borde ett nytt skolämne med etik och moral som alla religioner kan enas kring införas.
En trolig orsak till att svenskarna lämnar kyrkan är att man tycker att kyrkoskatten är för hög. Detta trots att kostnaden även vid hög inkomst sällan överstiger exempelvis vad bilservicen kostar per år.
Kan det vara så att intresset för att vara medlem i kyrkan skulle öka om stat och kyrka även i praktiken skildes? Det som fattas i den skilsmässan är dels att kyrkovalen avpolitiseras, att kyrkoskatten borde tas upp av kyrkan själv samt att trosfrågor inte ska regleras av politiker.
Min önskan är att alla tänker efter ordentligt innan de lämnar fädernas kyrka som under mer än 1 000 år varit så bra för landet, samt att alla innevånare får en grundkurs i etik och moral.
Troende