Besviken på Skellefteå kommun - bytte arbetsgivare

         Arkivbild: Kent Norberg

Arkivbild: Kent Norberg

Foto: Norran

Not Found2018-05-19 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Arkivbild: Kent Norberg

Jag har varit timanställd inom Skellefteå kommun som personlig assistent. Från bemanningen ringde de tidigt på morgonen och jag skulle hoppa in för den ordinarie som fått förhinder. Ibland blev det verkligen en utmaning men jag trivdes och kände att jag behövdes. Under semesterperioder blev det fasta platser och månadslön.

I fjol höstas fick jag ett brev där det angavs att min anställning skulle upphöra ett visst datum. Jag blev mycket överraskad eftersom jag trivdes med jobbet och mina kunder.

Orsaken till brevet var att jag var på väg att bli inlasad. Därför var jag inte populär längre. Jag blev mycket besviken på kommunens personalpolitik.

Innan jag började hos kommunen fick jag kännedom om hur de hanterar personal inom omsorgen och att de inte är rädda om de anställda. Assistent är även ett typiskt kvinnligt arbete.

I brevet, som jag har framför mig, står det att jag har företrädesrätt att bli anställd igen. Jag svarade inte på brevet utan kontaktade andra arbetsgivare.

Har i dagarna hört att det bara är fyra personer utifrån som sökt vikariat inför sommaren. Totalt inom Umeå och Skellefteå behövs cirka 700 vikarier.

Det blir att flytta eller dra in semestern för ordinarie personal som sett fram emot ledighet. Även de som är pensionärer och har jobbat som assistenter har blivit kontaktade.

Jag tycker att de som är i en chefsposition och är delaktiga i ovanstående beslut bör flytta på sin egen semester och tjänstgöra hos kunder så de får egen erfarenhet.

Att ta bort Time Care, där assistenten själv fick vara delaktig i schemat, är till stor fördel för arbetsgivarna. Assistenterna och kunderna får mycket mindre att säga till om och blir överkörda.

Om ni i ledande ställning ändrar personalpolitiken kanske det blir fler vikarier ett annat år.

Det finns ett talesätt som jag tycker passar in i detta sammanhang – som man bäddar får man ligga.

Fd kommunalare

Svar direkt

Vi beklagar att du upplever dig illa behandlad av oss som arbetsgivare i samband med att ditt vikariat var på väg att upphöra.

Vår ambition är att matcha rätt medarbetare till våra brukare samt säkerställa behovet av inskolade vikarier året om.

Vi är måna om att våra medarbetare - ordinarie som vikarie - får rätt stöd, coaching och feedback i sitt arbete. Det brev som du beskriver att du fick, skickar vi enligt lagen om anställningsskydd som varsel till vikarier cirka en månad innan de uppnått sammanlagt ett års anställning.

Brevet syftar till att uppmärksamma vikarier om att själva aktivt göra anspråk på sin företrädesrätt (”bli inlasad”) för att på så vis få förtur till lediga jobb.

Syftet med brevet är alltså positivt, att vi vill behålla medarbetaren.

Vårt mål är att upplevas som en attraktiv arbetsgivare.

Vi har ett stort behov av sommarvikarier och har cirka 1 000 sökande varje år till våra sommarjobb. När sommarperioden är över skickas en vikarieenkät ut för att fånga upp synpunkter hur den anställde vikarien har upplevt rekryteringen, inskolningen och arbetet.

Enkäten är en grund för revidering av arbetet med sommarrekryteringar samt syftar till att utveckla och förbättra för en positiv upplevelse av sommarjobb inom våra verksamheter.

Eftersom du upplever att vi brustit i vår roll som arbetsgivare välkomnar vi en personlig kontakt för ett samtal om den specifika situationen.

Vi uppmanar dig därför ta kontakt med den chef som var ansvarig under din anställningstid.

Maud Berggren, verksamhetschef personlig assistans, Stöd och service

Camilla Lindström, HR-chef, Socialkontoret

Läs mer om