Finska Fazers varumärke har alltid haft en seriös stämpel. Beslutet att stänga bageriet i Lövånger står däremot i direkt strid mot företagets värdegrund. Som jag ser är beslutet ett resultat av Fazers felsatsningar som nu drabbar ett lönsamt högproduktivt bageri och 60 duktiga och lojala medarbetare som inte gjort något fel.
Sedan Fazers förvärv av Skogaholmsbageri i Eskilstuna 2008 har det gått bakåt för koncernen i Sverige. Bageriet i Lövånger har i motsats alltid varit lönsamt. På en omsättning av 66 miljoner kronor uppgick vinsten 2005 till 17 miljoner kronor.
Bageriet i Lövånger hade utvecklats till en veritabel vinstmaskin inom Fazerkoncernen. Vid övertagandet 2002 lovade Fazer att utveckla varumärket Lövångerbröd.
Så har det emellertid inte blivit. Efter 2005 har inga investeringar skett i bageriet och varumärket Lövångerbröd har tonats ner.
För att kunna peka på försämrade resultat har Fazer debiterat bageriet en månadshyra på storstadsnivå och produkter har flyttats till andra bagerier för att göra dem mer lönsamma.
Jag menar att en nedläggning förberetts sedan mycket länge. Inte av företagsekonomiska skäl utan för att dölja företagsledningens misstag och felsatsningar på andra håll i landet. För felet finns inte i Lövånger. Bageriet är fortfarande ett högproduktivt nischbageri med god lönsamhet, vilket också löntagarkonsulten kunnat visa.
Min slutsats är att det alltså saknas ekonomisk grund för nedläggning. Det vet också företagsledningen och är livrädd för att sälja bageriet till någon som har kompetens att sköta det. Därför har prislappen för lokalerna satts skyhögt. Varumärket, produktionsutrustningen och recepten tar man givetvis med sig.
Jag tänker inte uppmana till någon köpbojkott mot Fazer. Konsumenternas dom över företaget kommer att bli hård nog ändå.
Paul Hall, LövångerFotnot:Lövångerbröd grundades 1974 av Paul Hall. Efter Fazers övertagande fortsatte Paul Hall som företagets vd fram till 2005.