Bortsett från extrema klimatförnekare inser de flesta i dag att höjningen av jordens medeltemperatur år från år genereras av oss människor.
Den påverkan var och en av oss orsakar beror på livsstil och var på jorden man bor. Sålunda påverkar en amerikan mer än dubbelt så mycket som en europé och denne i sin tur nästan fyra gånger så mycket som en indier.
Men oberoende av var vi bor påverkar vi klimatet, så ju fler människor vi blir på jorden, dess svårare blir det att minska nuvarande påverkan.
Målet för den pågående klimatkonferensens i Paris är att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Detta kräver en minskning av växthusgasutsläppen med 70 procent till 2050.
Totalt beräknas jordens befolkning då ha ökat från drygt sju miljarder idag till 9,7 miljarder och denna befolkningsökning på nära 40 procent försvårar självfallet möjligheten att begränsa utsläppen.
Utöver att utgöra en bidragande orsak till klimathotet bidrar befolkningstillväxten även till lokala påfrestningar i många av jordens fattiga länder, såsom Pakistan, Irak, Nigeria och Mali, och är, tillsammans med förtryck och religiös fanatism, sannolikt en av de bakomliggande orsakerna till den terrorism som drabbat dessa länder och även oss i Europa.
Det är därför anmärkningsvärt att befolkningsfrågan negligeras på klimatkonferensen och överhuvudtaget i dagens debatt. Varför diskuteras detta inte längre?
Erik SolbuSkelleftehamn