Barnen i Lund lever farligt

Foto: Norran

Not Found2016-08-20 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att skydda barnen för trafik när de går till skolan bygger kommunen gupp i körbana vid övergångsställen på Brännavägen, trots högsta tillåtna hastighet är satt till 50 km/tim.

I Lund har vi också barn vi tycker ska skyddas för trafik när de går till skolan.

Genom Lund går tung trafik med långa fordon med höga timmerlaster. Dessutom är hastighetsbegränsningen 70 km/tim. Hastighets - bestämmelserna överskrids i stor omfattning.

Det är en stor risk för olyckor när barnen ska gå på denna väg gå eller korsa vägbanan och dessutom vänta på bussen vid vägen.

Byaföreningen har vid olika tillfällen uppvaktat kommunen för att få en gång- och cykelbana genom byn men kommunen har alltid prioriterats bort den.

Jag tycker att gång- och cykelbana i Lund är mer motiverat, än guppen som hinder vid Brännavägen där hastigheten 50/h och som inte är lätt att överskrida

Därför Skellefteå kommun, när kommer gång- och cykelvägen att byggas genom Lund?

V. Forsman

Lund

Svar direkt

Skellefteå kommun arbetar för att skapa säkra och trygga skolvägar. De hastighetsdämpande åtgärder du har uppmärksammat längs med Brännavägen är en del i detta arbete.

Brännavägen är en kommunal gata med Skellefteå kommun som väghållare. På gator med kommunal väghållning kan kommunen själva fatta beslut om hur gatan ska vara utformad och har därför möjlighet att bygga hastighetsdämpande åtgärder för att barnen ska kunna gå eller cykla på ett tryggt sätt till skolan.

Väg 814 som går mellan Skellefteå och Lund är en statlig väg som Trafikverket är väghållare för. Det innebär att det är Trafikverket som ansvarar för och utför utbyggnad av cykelbanor längs med vägen och bestämmer vilken utformning vägen ska ha. Prioriteringen av byggande av gång- och cykelbanor utmed statliga vägarna där Trafikverket är väghållare görs av Region Västerbotten i länstransportplanen efter samråd med Trafikverket och länets samtliga kommuner.

Region Västerbotten gav Skellefteå kommun under våren 2016 tillfälle att ge förslag på objekt för budgetpotter inom ramen för den fastställda länstransportplanen 2014-2025. Åren 2018 - 2021 finns 10 miljoner kronor per år avsatt för gång- och cykelbanor på det statliga regionala vägnätet.

Skellefteå kommun angav nio objekt, där gång- och cykelbana längs väg 814 Lund angavs som nummer tre i prioriteringen. Denna prioritering beslutades av kommunstyrelsen i juni 2016. Region Västerbotten har ännu inte fattat beslut om vilka objekt som får medel ur den budget som finns för åren 2018 - 2021. Det är av den anledningen omöjligt för såväl Skellefteå kommun som Trafikverket att ge ett svar på din fråga, men vi hoppas att Region Västerbotten tilldelar medel till detta och övriga prioriterade objekt.

Skellefteå kommun har agerat för mer pengar till satsningar på infrastrukturprojekt där bland annat byggande av gång- och cykelbanor ingår och kommunen kommer också i framtiden att fortsätta med detta. Förhoppningen är att den ökade betydelsen som gång- och cykeltrafik har fått i transportplaneringen på alla nivåer ska skapa förutsättningar för ökade statliga medel till gång- och cykelbanor.

Robert Nyman

Verksamhetschef, trafik

Skellefteå kommun

Barn längs vägen. Olycksrisken är stor, menar skribenten. Skellefteå kommun svara på frågor om cykelvägen . Foto: Pär Lindström.
Barn längs vägen. Olycksrisken är stor, menar skribenten. Skellefteå kommun svara på frågor om cykelvägen . Foto: Pär Lindström.
Läs mer om