Processen kring individuell lönesättning tar mycket tid i anspråk. Lönesamtal och möten om kriterier tar utrymme från huvudarbetsuppgiften.
Det är ett bestraffnings-/belöningssystem som används vid individuell lönesättning. Även effektivt vid uppfostring av hundar! Men hur påverkas en grupp människor av detta belöningssystem? Om avundsjuka blommar upp förvånar det mig inte. Även rädsla.
Hur kan detta gynna det lagarbete som krävs på många arbetsplatser inom kommunen? Arbetstagarna blir konkurrenter istället för sam- arbetspartners.
När arbetsgivaren får spela med våra löner skapas ett onödigt starkt maktinstrument. Löntagarna som grupp blir svagare, liksom känslan för facket. Det politiska styret i kommunen är socialdemokratiskt, trots detta så minskar man del- aktighet och inflytande från fackförbunden. Lönekriterierna som drivs igenom ute på arbetsplatserna är inte godkända av fackförbunden, men trummas ändå igenom.
På individnivå kan den enskilde drabbas. Genom de luddigt utformade lönekriterierna ges utrymme för godtyckligt agerande av arbetsgivaren. I värsta fall legitimeras särbehandling.
En negativ människosyn är vad det individuella lönesystemet bygger på. Utgå istället från att de flesta människor vill göra så gott de kan. Skillnad i lön bör baseras på erfarenhet, funktion och ansvar.
Ge oss lika lön för lika arbete. Det ger oss professionalitet, engagemang och framsynthet.
Med risk för repressalier gällande lön eller karriär väljer jag att vara anonym.
Kommunalare inom Skellefteå kommun
Svar direkt:
Tack för dina synpunkter, det är alltid värdefullt för oss som arbetsgivare att få synpunkter från våra medarbetare.
Jag vill tydligt markera att du som anställd i Skellefteå kommun har yttrande- och meddelarfrihet och det ska självklart inte påverka anställningen när man framför sina åsikter.
Kommunens löneavtal är underskrivna av arbetsgivarna och fackens centrala parter. Kommunal är en av dessa. Genomgående är att lönen ska vara individuell och differentierad och avspegla uppnådda mål och resultat. Lagar och avtal är till för att hållas och det är därför av stor vikt att dialog förs mellan chef och medarbetare om mål, förväntningar, krav, uppnådda resultat och lön.
Personalnämnden har beslutat om en lönepolicy där ett av målen är bra arbetsresultat och insatser som leder till verksamhetsutveckling och måluppfyllelse. Detta ska påverka lönen positivt.
Dessutom bygger gemensamma lönekriterier på kommunens värdegrund. Dessa är samverkade med de fackliga organisationerna men tyvärr blev vi inte eniga.
Cheferna har ett särskilt ansvar för lönebildning med dialog kring kommunens lönepolicy och lönekriterier. Dialogen ska klara ut vad dessa betyder för vår arbetsplats och för mig som medarbetare.
Till skillnad från dig som skrev insändaren tycker jag att Skellefteå kommuns arbetsgivarpolitik har en positiv människosyn, där delaktighet, inflytande och samtal är viktiga komponenter. Arbetsplatsträffar, medarbetarsamtal, lönekriterie-samtal, lönesamtal tar tid men det är väl använd tid som gör att både verksamheten och medarbetarna utvecklas.
Du är välkommen att ta kontakt med mig om du vill, synpunkter är alltid välkomna.
Avslutningsvis tackar jag dig och alla övriga medarbetare i Skellefteå kommun för ert fantastiska jobb.
Harriet Classon
Personalnämndens ordförande
Skellefteå kommun