Även du måste reagera

Foto: BERTIL ERICSON / TT.

Foto: BERTIL ERICSON / TT.

Foto: Foto: BERTIL ERICSON / TT.

Not Found2016-12-05 08:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mäns våld mot kvinnor är enligt FN och WHO en av de vanligaste orsakerna till kvinnors ohälsa. Våldet påverkar inte bara kvinnor som utsätts för våld utan även barn som tvingas se att deras mammor blir misshandlade.

Att slippa utsättas för våld är en mänsklig rättighet. Från 25 november till 10 december pågår den årliga kampanjen mot våld mot kvinnor, vilket Zonta International uppmärksammar genom kampanjen Zonta says no.

Enligt en färsk rapport från Rädda Barnen är Sverige det bästa landet i världen för flickor att bo i. Situationen för flickor och kvinnor i Sverige är alltså jämförelsevis god.

Men trots det har vi ett problem som vi inte verkar kunna komma till rätta med: Mäns våld mot kvinnor. När FN:s kommitté för kvinnokonventionen, senast granskade Sverige fann kommittén att ”förekomsten av våld mot kvinnor är fortsatt hög i Sverige”.

Enligt en rapport år 2014 från Brottsförebyggande rådet beräknades 30,5 procent av kvinnor i åldern 25-44 ha utsatts för någon typ av hot, kränkningar, våldsbrott eller sexualbrott i en nära relation under sin livstid. Varje år dödas i genomsnitt 17 kvinnor av en närstående man.

Problemet med våld mot kvinnor kan inte lösas enbart av ideella organisationer eller av staten. Vi måste all motverka att vissa män tar sig rätten att kränka, misshandla och sexuellt utnyttja kvinnor.

Vi i Skellefteå Zontaklubb uppmanar alla att reagera när vi hör en man utrycker sig nedsättande mot kvinnor. Vi måste ingripa eller ringa polisen om vi misstänker att en kvinna utsätts för brott. Vi måste fråga om vi misstänker att någon kvinna i vår närhet känner sig hotad.

Om vi alla säger nej till våld genom ord och handling har vi större chans att utrota det problem som gör att kvinnor och barn som lever i skräck för den person som borde vara deras trygghet och stöd.

Om inte du – vem? Om inte nu – när? Att agera kan rädda liv.

Vida Tavkoli, Skellefteå

undefined
Foto: BERTIL ERICSON / TT.
Läs mer om