Skellefteå har under våren fått en ny högre avfallstaxa. Vårt kommunalråd Monica Widman Lundmark varit i Almedalen och berättat att Skellefteå kommun årligen sparat mellan 2,9 och fem miljoner kronor sedan 2007, då vi investerade i en egen biogasanläggning.
Den har sänkt kostnaderna för sophantering kraftigt, då kommunen slipper frakta avfallet till värmeverket i Umeå.
Hur kan Skellefteå då kan ha så mycket högre avfallstaxa än till exempel Umeå. Vi har en av de högsta avgifterna i landet.
Trots att Skellefteå samlar in matresterna för biogasproduktion, så får hushållen betala för det. I Umeå betalar man en slant för kärlhyran, men ingenting för matavfallet i säg.
Utan att veta några siffror om finansieringen av biogasbygget och driften därefter, så verkar det som det finns ett svart hål i anläggningen som slukar pengar.
Det finns mer som förmodligen slukar pengar i avfallstaxan.
Täcker taxan för fritidhus på 750 kronor den extra kostnad som kommunen drabbas av och som vi alla gemensamt ska betala?
I dag är många fritidshus åretruntboende och borde därför debiteras därefter.
Har ni kostnadstäckning för hanteringen av latrinkärlen?
Varför åka runt och samla ihop grovsopor? Varför ska denna tjänst läggas på allas vår avfallstaxa?
Det finns självklart de som behöver hjälp att transportera bort sitt grovavfall, så den tjänsten ska naturligtvis finnas, men den skall bokas efter behov och debiteras därefter.
Att slaviskt köra runt hela kommunen med flera lastbilar, känns både dyrt och miljövidrigt.
Ett sätt att minska straffavgifter vid förbränning av soporna på grund av felsortering är att utveckla servicen vid återvinningscentralerna. Utökade öppettider och mer personal, kostar naturligtvis, men går att ta igen då det felsorterade minskar, vilket sänker straffavgifterna.
Hur länge dröjer det innan krav på genomskinliga sopsäckar införs?
Skrotnisse
Svar direkt
En kortare version av nedanstående svar har publicerats i Norran, pappersupplagan.
Avfallstaxan är uppbyggd enligt självkostnadsprincipen, dvs. det ska finnas en balans mellan intäkter och kostnader. Avfallstaxan finansierar all avfallsverksamhet: insamling och behandling av hushållsavfall, drift av Degermyrans avfallsanläggning och kommunens bemannade återvinningscentraler, biogasanläggningen, fettavskiljare, enskild avfallshantering (slambrunnar), liksom tillhörande el- och styrutrustning.
Det finns många olika faktorer som påverkar vilken nivå en kommun har på avfallstaxan, bland annat skillnader i:
- hur stor geografisk yta som avfallsverksamheten ska verka inom
- befolkningsstruktur, demografi
- antal, standard, och öppettider vid kommunens bemannade återvinningscentraler
- drift av egna behandlingsanläggningar och deponier
- ransport- och behandlingskostnader för restavfall vid förbränningsanläggning
- återställningskostnader vid avslutade deponier
- om och hur fastighetsnära grovavfallsinsamling utförs
- med mera
Biogasanläggningen har inneburit att vi har lägre kostnader för transport och behandling vid upphandlad förbränningsanläggning, i dagsläget Dåvamyran Umeå. Årligen utsorteras cirka 3 700 ton (2014) matavfall inom Skellefteå kommun.
Driftskostnader för biogasanläggningen möts till en del av intäkter via försåld fordonsgas. För varje år som går så ökar försåld mängd och därmed även intäkterna. Uppförandet av biogasanläggningen är en långsiktig strategisk miljöinvestering inom avfallsverksamheten, beslutad av kommunfullmäktige. Kapitalkostnaderna som uppstår hamnar därför inom avfallsverksamhetens ekonomi.
Sett över en längre tid är biogasanläggningen en bra investering, för avfallsekonomin och inte minst för miljön. I dagsläget har kommunkoncernen drygt 260 biogasfordon, ett antal som ökar för varje år som går.
Fritidshus har hämtning under en begränsad period, mellan v. 20 och v.39. Om ett fritidshus används som ett permanentboende, så klassas det och debiteras därefter.
Taxan för latrinkärl har höjts och vår bedömning är att intäkter och kostnader är i balans.
Den fastighetsnära grovavfallsinsamlingen är i dagsläget bestämd av kommunfullmäktige att utföras 2 ggr/år, vår och höst. Den är en komplettering till de bemannade återvinningscentraler, som finns runt om i vår kommun.
Att använda genomskinliga plastsäckar på återvinningscentralerna är något som vi utreder för närvarande, i syfte att minska andelen felsorterat avfall.
Varje gång vi lämnar förslag på driftbudget, ser vi över avfallsverksamhetens olika delar.
Vi strävar efter en så effektiv avfallsverksamhet som möjligt och med så stor kundnytta som möjligt!
Stefan Johansson
Avdelningschef vatten och avfall
Skellefteå kommun