Arbete och språk är de första stegen in i samhället

Not Found2016-12-31 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändare. Vi har alltid hört att det går mycket pengar till invandrare, många sitter och granska siffrorna och som vanlig fokuserar vi på nackdelarna och det negativa. Men det vi inte kan se är möjligheter och fördelar.

Vi vet att asylsökande får cirka 2 000 kronor i snitt per månad. Om vi räknar att 500 000 personer får detta belopp är det 12 miljarder per år som betalas från våra skattepengar.

Eftersom jag själv har varit i deras situation så kan jag föreslå en lösning.

Det går helt enkelt ut på att staten och näringslivet har ett bra samarbete med varandra. Det är inte en ny grej direkt. Det är något som redan tillämpas i exempelvis Tyskland.

Företagen kunde ge jobb till asylsökande och dessa skulle få en ersättning, förslagsvis 100 kronor per dag. Men företaget ska garantera att de inte blir ersättare för ordinarie personal.

Staten kunde ge fördelar till företagarna genom att de slipper betala sociala avgifter för sina asylanställda samt att staten står för dennes försäkring. För att slippa fusk så kan de jobba halva dagen och andra halva gå på SFI.

Om staten gör detta samarbete så sparar man upp till 12 miljarder kronor.

Låt mig ta ett enkelt exempel. Asylsökande kunde jobba inom hemtjänsten med städning så skulle ordinarie personal kunna fokusera mer på kundens hälsa. Det gör jobbet mer effektivt.

Fördelen med systemet skulle vara att den asylsökande integrera i det svenska samhället genom att lära sig arbetslivet och samtidigt lära sig språket och tjäna pengar.

Staten sparar massor med pengar som kan läggas på vård, skola eller där det behövs mest. Det minskar svartjobb i samhället. Småföretagarna kan tjäna mer pengar och deras jobb blir mer effektivt.

Jobbet kan vara i städfirmor, restauranger, kommunala jobb eller hos småföretagarna, jobb som inte har direkt kontakt med kunder med tanke på språket. Enkla jobb med andra ord.

Det är en ren vinst för alla parter.

Mohammad AzimSkellefteå

Läs mer om