Vem gillar inte svenska äpplen? Det vimlar av recept på hur de ska användas i alla tidningar. I recepten lämnas också förslag på vilka äppelsorter som passar bäst till vad. En del är bäst att använda tidigt, andra sent på säsongen och ytterligare några är mumsiga att äta som de är.
Går man in i en livsmedelsaffär ser man skylten ”svenska äpplen” ofta till ett mycket lågt pris. Det är ju bra! Närodlat, oftast obesprutade och så goda.
Men ingen affär skyltar med annat än just svenska äpplen. Varför det? Gör man sig omaket och ruckar lite på lådan som äpplena ligger i står det som regel på sidan av den vilken sort det är.
Importerad frukt ståtar oftast med sitt namn och man har många sorter av dem.
Är vi kunder inte värda att lära oss namnet på vårt favoritäpple om de är svenska?
Vi får inte glömma att det är en pedagogisk uppgift att lära oss kunder att äpplena har olika namn. Samma frågor gäller annonsmakarna för dessa kedjor, för i reklambladet står det också ”svenska äpplen.”
Många odlar egna äpplen. Det är en rolig hobby och ger oftast lön för mödan, om än inte detta år.
Då är det bra att veta hur frukten ser ut och hur den smakar.
Har pratat med flera affärsinnehavare och de har lovat bot och bättring inför nästa säsong, men inget har hänt. Då kan man lika gärna skriva ”importerade äpplen” istället för att skriva ut alla namn.
Kerstin Sjölund, Malå