Är större alltid bättre?

Not Found2013-11-20 03:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker av alla de färger har målet att kommunen skall bli större och större. Om fem år ska vi vara 5 000 fler innevånare, säger man.

Frågan är om det finns någon automatik i att kommunen blir bättre om den blir större? Är det inte så att ju fler människor vi blir desto fler frågor ska lösas.

Nya vägar ska byggas och bostadsfrågan blir inte lättare. Kraven på skola, vård och omsorg ökar, brottsligheten minskar inte och så vidare. Varför är det då så viktigt att vi blir fler och kommunen större?

Det vore inte fel om ni politiker någon gång ägnade en tanke åt detta.

Tacksam om någon med ”bättre vetande” till exempel du Bert Öhlund eller någon annan klok person ville förklara detta oemotsagda önsketänkande. Vi är många som undrar.

Gunnar Stenmark, Skellefteå

Insändarskribenten tar upp en mycket intressant fråga: "är befolkningsökning per automatik en garanti för en bättre kommun"? Svaret är naturligtvis nej.

Ändå menar jag att en befolkningstillväxt skapar goda förutsättningar. En av anledningarna är det positiva faktum att vi lever allt längre, med stagnerande invånarantal innebär detta att vi får en sned åldersfördelning med allt färre yrkesaktiva.

Ett överskott i födelse- och flyttnettot skulle motverka detta. Tillväxt stärker också medborgarnas framtidstro och tillförsikt. En realistisk målsättning är väl att Skellefteå kan hålla jämna steg med den genomsnittliga befolkningstillväxten i Sverige. För att nå ett sådant resultat behöver vi bli ungefär 80 000 invånare år 2030.

Som insändarskribenten nämner så innebär en ökad befolkning också att vi måste ordna förutsättningarna för fler att leva här: bostäder, vägar, skola, omsorg och annan service.

Dessa utgifter kompenseras långsiktigt av de ökade skatteintäkter som fler medborgare innebär.

Min övertygelse är därför att det är viktigt och nödvändigt med en rimlig befolkningsökning i kommunen.

Bert Öhlund (S)

Läs mer om