Är kulturhuset eller välfärden viktigast för er politiker?

Not Found2017-01-13 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är viktigast i Skellefteå? Kulturhuset eller välfärden? Nu vill jag ha svar från er politiker: Vilka är för och vilka är mot kulturhuset?

Jag tycker ni ska ordna en folkomröstning. Jag tror att majoriteten av kommuninvånarna väljer välförd för e ett kulturhus.

Vi har redan ett kulturhus på Nordanå.

Att lägga ner kliniker på Skellefteå lasarett, är det välfärd det? Att skolor läggs ner, är det välfärd? Personalneddragningar, är det välfärd?

Om ni politiker är rakryggade så borde ni ordna med en folkomröstning. Vågar ni det? Jag tror att ni är rädda för att förlora.

Kenta i Boliden

Svar direkt

Beslutet om ett nytt kulturhus handlar inte om att välja bort välfärden, utan om att bygga för välfärden. Kulturhuset är en av många investeringar som görs för att utveckla kommunen. Vi ser behovet av ett starkt och levande kulturutbud i hela kommunen, samtidigt som vi med det kommande kulturhuset skapar nya möjligheter för kongresser och andra arrangemang som vi inte kunnat erbjuda i befintliga arenor. Mötesdeltagare och kultur- och nöjesintresserade besökare för in pengar och kompetens som genererar tillväxt i kommunen och ger resurser för att utveckla och försörja stad såväl som landsbygd.

16 juni 2015 fattade ett enigt kommunfullmäktige i Skellefteå kommun beslut om att bygga ett kulturhus i Skellefteå. Vi som undertecknar detta svar har inte ändrat uppfattning i frågan. Beslutet om kulturhuset, dess omfattning och placering etcetera är väl underbyggt och har bland annat föregåtts av omfattande utredningar och dialog med både invånare och föreningar.

I Sverige har vi representativ demokrati, vilket innebär att invånarna styr genom val av partier eller företrädare med beslutsrätt. Invånarna i en kommun kan ta initiativ till en folkomröstning genom exempelvis namninsamling, men oavsett initiativet är det alltid kommunfullmäktige som beslutar om en folkomröstning ska genomföras. Resultatet av en folkomröstning är rådgivande, inte beslutande.

I Skellefteå såväl som i många andra svenska kommuner går cirka 80 procent av de kommunala skattepengarna till skola, vård och omsorg. Vi ser inte att den siffran kommer att förändras nämnvärt varken uppåt eller nedåt.

Kulturen är en del av välfärden och med Skellefteå kommuns stabila ekonomi klarar vi den här typen av investeringar.

Lorents Burman(S), ordförande kommunstyrelsen (KS

Maria Marklund(S), 1:e vice ordförande, KS

Johan Söderberg(M), tf 2:e vice ordförande, KS

Agneta Hansson(V), ledamot, KS och gruppledare

Carina Sundbom(C), ledamot, KS och gruppledare

Andreas Westerberg(L), ledamot, KS och gruppledare

Hans Brettschneider(MP), ledamot, KS och gruppledare

Charlotta Enqvist(KD), ledamot, KS och gruppledare

Flytta Folkparken - det skulle gynna alla