Jag har i ett par insändare skrivit om en alternativ placering av den planerade bron över Skellefte älv och också bett Lorents Burman om ett svar om det är utrett. Rubriken på min insändare 12 mars 2016 var ”Bästa läget för ny led” och jag hävdar fortfarande är mitt förslag är bäst under de förutsättningar som gäller.
Mitt förslag är att bygga en ny led via Laxgatan på södra sidan, över holmarna och med anslutning mot Klockarbergsvägen. Speciellt nu när jag ser att man inte ska fortsätta Lasarettsvägen utan svänga mot Nordlandergatan.
Visserligen blir bron längre, men man borde kunna bygga en bro från södra sidan till Storholmen och bygga väg på den, sedan en bro som lutar uppåt till i nivå med Brännavägen med stöd på den lilla holmen och Kyrkholmen och ett stöd i backen intill församlingshemmet. Plats finns också för rondell vid Skråmträskvägen.
Fördelen med detta alternativ är också att man inte behöver arbeta i vattnet utan man kan ordna med pelarstöd på holmarna.
Ur miljösynpunkt är också placeringen bra, då den inte kommer alltför nära centrum, men med goda anslutningsmöjligheter, även mot Boliden och Skelleftehamn, förutom genomfart mot söderut och norrut.
Om nu bron ska byggas vill jag först och främst ha ett svar på om denna alternativa placering är utredd. Vilka hinder finns för den? Vem är ansvarig för utredningen av placeringen?
Om bron placeras enligt mitt förslag så kunde kulturhuset ha placerats där vattenverket nu står (och ska rivas?) Detta med hänsyn till bland annat parkeringsutrymmen som finns inne på gården till "Läroverket".
Tänk vilken underbar utsikt man kunde ha fått över älven - dels för kulturhuset och dels för hotellet.
Insändarsvar: Ett möjligt broläge för ett fungerade trafiknät
Frågan om möjliga brolägen över älven har studerats och utretts under flera omgångar av olika experter i över 50 år. Alla utredningar har återkommande genom åren resulterat i ett möjligt förslag. Att broläget ligger i Södra Lasarettsvägens förlängning. Detaljplanen för bron finns sedan tidigare och är som alla utredningar säger, det som bäst möjliggör ett fungerade trafiknät.
På den norra sidan älven där du tänker en alternativ placering finns ett stort område av riksintresse för kulturmiljö som omfattar bland annat Nordanå, Bonnstan, Storholmen och Kyrkholmen vilket innebär att det är mycket svårt att göra intrång med trafikanläggningar. En bro över älven genom detta område bedöms därför inte som genomförbart.
Centrumbron kommer inte att fungera som en trafikled för trafik genom staden, utan ska vara en länk för ett lokalt gatusystem som ska förbättra förbindelserna mellan norra och södra sidan älven väster om centrum.
Den fördjupade översiktsplanen för centrala stan antogs av kommunfullmäktige oktober 2016. Den baseras på tidigare utredningar, styrande dokument, invånardialoger och annat underlag som tagits fram genom åren. Denna plan är ett vägledande beslutsunderlag med förslag på åtgärder som behöver genomföras för att vi ska få ett attraktivt och besöksvänligt centrum för alla invånare och besökare.
En viktig del för att uppnå detta är ett hållbart trafiksystem som ökar gång-, cykel- och kollektivtrafik i samtliga vädersträck och minskar genomfartstrafiken i stadskärnan. I denna plan poängteras också behovet av en länk över älven i detta läge för att främja utvecklingen av staden och kommunen.
Lorents Burman (S) och Maria Marklund (S), kommunalråd, Skellefteå kommun
Gunnar Lindskog, Skellefteå