Är barn eller ekonomi viktigast?

Är barnen i fokus i förskole- och skolverksamheten?

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-11-09 02:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min uppfattning är att ekonomin står i fokus.

Trots att Skellefteå är en rik kommun väljer politiker att prioritera bort barnen. Det känns tydligt utifrån det som händer.

Som förälder känner jag mig totalt överkörd, inte delaktig i processen eller ens tillfrågad innan jag får veta att vår förskola ändrar karaktär.

Min uppfattning är att den närliggande nya fleravdelningsförskolan blivit alltför kostsam. Därför måste förskolan i min by bantas. Plötsligt en dag får vi föräldrar information om detta.

Enligt läroplanen ska förskolans arbete ”ske i nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrar ska ha möjlighet att vara med och påverka verksamheten i förskolan”.

Vi har alltså rätt att vara med i beslutsprocessen, inte informeras i efterhand. Hur många av oss föräldrar i Skellefteå kommun kan bekräfta att det är så det fungerar?

Vad händer när en del av förskolan stänger? De barn som är kvar får trängas på en väldigt liten yta. Ljudnivån blir så klart hög.

Vilken möjlighet har personalen att ha en verksamhet enligt läroplan? Som personalen nu har det tänker jag att det blir ett omöjligt uppdrag.

Forskare har funnit stresshormoner hos barn i stora grupper med låg personaltäthet. Stress hos barn går att mäta i urinen. Stora grupper påverkar barnen i allra högsta grad!

Barn måste få kosta. De är vår framtid. Sätt barnen i fokus. Ekonomi kan inte få styra.

Vi föräldrar måste reagera och agera på detta som händer. Det handlar inte om just min by och vår förskola. Det handlar om alla våra barn i hela kommunen.

Jag vill ha rimlig storlek på barngrupperna och att pedagogerna får förutsättningar att göra ett bra arbete.

Först då kan barnen och deras behov åter placeras i centrum. Stordrift i förskolan och skolan skapar inte goda uppväxtvillkor för barn!

Stina Sjögren

Örviken

SVAR DIREKT

Trygghet och trivsel är i dag kännetecken för våra skolor och förskolor, och så ska det vara i framtiden också .

En ny modern struktur är nödvändig. Inte mist för att vi har väldigt många, 140, förskolor med en avdelning. Av totalt 32 skolor har fyra färre än 50 elever ifrån förskoleklass till årskurs 5. År 2016 visar prognosen att vi har tio skolor med mindre än 100 elever.

Denna struktur kostar mera, och våra medarbetare gör i dag ett otroligt bra arbete med de resurser vi har. Vi vill att fler elever ska bli godkända och att Skellefteå kommun ska fortsätta att ligga i framkant vad gäller kvaliteten i skolor och förskolor.

Utredningen Likvärdiga förutsättningar, SOU 2011:39, pekar på att en skola med förskoleklass till årskurs 5 är optimal om den har 200 elever, och att under 100 elever uppstår merkostnader.

Undersökningar visar också att det inte finns något direkt och tydligt samband mellan verksamhetens resurser och dess resultat. Till största del är framgång kopplad till enskilda pedagoger.

Läs gärna den granskning som gjordes av nämndens verksamhet 2012. Den finns på www.skelleftea.se/forandringsarbete

När vi ska informera föräldrar har vi sedan länge förskoleråd och skolråd som träffas regelbundet.

Förskolor med flera avdelningar har byggts i Skellefteå sedan 1967, exempelvis Prästbordets förskola, Orkestern med flera. Men under 1980-talet fick kommuner statsbidrag till förskolor med en avdelning och det var då som många av kommunen förskolor byggdes. Andelen barn per avdelning i förskolan är 17,3 i Skellefteå och 16,9 i riket.

En enkät bland medarbetare samt föräldrar till barn i våra nyaste förskolor, Hamnen, Skelleftehamn, Barnportalen, Kåge och Norrskenet, Morö Backe, visar att både föräldrar och medarbetare är mycket nöjda. Vi ser också att dess förskolor är populära och ofta föräldrarnas förstahandsval.

Anders Bergström


Förvaltningschef

Skol- och kulturkontoret


Skellefteå kommun

Läs mer om