Ulla Martinsdotter skriver den 11 april om apotek och glesbygd.
Sedan omregleringen av apoteken har Sverige fått 350 nya apotek och öppettiderna har förbättrats med motsvarande ytterligare 330 apotek.
Nya apotek och bättre öppettider finns nu runt om i hela landet. Det är väldigt bra för tillgängligheten till läkemedel. Att det nu finns olika apoteksaktörer har också inneburit att en rad nya tjänster tagits fram, både för att underlätta för patienter att få sina läkemedel och tjänster kring läkemedelsanvändning och hälsa.
Omregleringen gör det också möjligt för apoteken att med sin tillgänglighet och kompetens avlasta en pressad primärvård. För att utvecklingen ska gå i den riktningen krävs kloka landstings- och riksdagspolitiker som kan fatta bra beslut för att stärka apotekens roll i vårdkedjan.
Det är absolut inte så att apoteken flyr från glesbygden. Sedan omregleringen 2009 har ett (1) glesbygdsapotek lagts ned, detta som en direkt följd av att landstinget valde att lägga ned vårdcentralen som låg i samma lokal som apoteket.
Också under monopoltiden ledde förändringar av vården förändringar i var det fanns apotek och så kommer det förstås att fortsätta. Alla apoteksaktörer arbetar självklart för att tillgängligheten och servicen ska vara så bra som möjligt – i hela landet.
Henrik G Ehrenberg
Sveriges Apoteksförening