Abort: Samvetsfrihet är alls inget hinder

Not Found2017-04-28 09:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Ulla Martinsdotter, Norran 20 april.

Jag menar att du har fel på alla punkter. Den amerikanska organisationen ADF betalar inte en krona till den svenska barnmorskan, det gör svenska folket genom diverse insamlingar.

Samvetsfrihet finns redan i svensk lag. Den skyddas av Europakonventionen och av den svenska abortlagen. ”Därför blir det problematiskt när politiker från flera partier talar om att vara emot samvetsfrihet eftersom de då är emot gällande lagstiftning”, skriver professor Reinhold Fahlbeck, Lunds universitet.

Den svenska abortlagen från 1974 skyddar uttryckligen samvetsfrihet för medicinsk personal. När lagen trädde i kraft för 42 år sedan var samvetsfrihet inom vården en självklarhet. I propositionen till abortlagen 1974:59 anfördes vikten av att ta hänsyn till personalens önskemål att slippa delta i abortverksamheten.

Socialutskottet i riksdagen gick med på att sjukvårdspersonal som av etiska eller religiösa skäl har svårt att acceptera abortingrepp skulle slippa delta vid sådana ingrepp.

Riksdagen återkom i flera år med instämmande till detta uttalande som exempelvis i socialutskottet, 1983:84:3)

Den svenska abortlagen står i överensstämmelse med artikel 9 i Europakonventionen (EKMR), bindande svensk lag sedan 1995. Denna ger varje person rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.

EKMR:s artikel 9.2 innebär att ingen person ska tvingas, hållas ansvarig, eller på något sätt diskrimineras på grund av samvetsbetänkligheter att medverka till abort, dödshjälp, eller någon annan handling som kan orsaka döden för ett mänskligt foster eller embryo.

För övrigt så påverkar inte samvetsfriheten i den svenska abortlagen tillgången till abort.

Dessutom så var det inte kvinnorna som kämpade för abortlagstiftningen som vi har idag. Det var faktiskt männen som var pådrivande.

A. LindgrenSkellefteå

Läs mer om