Det var under natten mot den 26 april 1986 då blåste en frisk vind långt från sydöst in i syd och mellan Norrland och vattnade marken ordentligt med varmt vårregn som innehöll Secium från Tjernobyl.
¤ Vad händer egentligen med kärnkraftsbygget tvärs över Bottenviken?
Trots att Fennovoima inte fått finska regeringens tillstånd att bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki, så har omfattande förberedande arbeten pågått under halvannat år. Den natursköna halvön Hahnikivi är ödelagd, skogen borta, marken täckt med meterhöga schaktmassor och muddring för hamn och farled pågår. Under denna vinter har arbetet avstannat, möjligen till följd av sprickbildning i berggrunden just där anläggningen planeras. Regeringens prövning av bygglovet är uppskjuten till 2019.
¤ Vart/hur ska det använda kärnränslet hanteras ?
Ett villkor för att finska regeringen ska kunna bevilja tillstånd är att Fennovoima kan presentera en plan för slutförvaring av kärnbränslet. Fennovoima har presenterat två alternativ för slutförvar. Det ena i anslutning till övriga finska kärnkraftverk i Olkiluotu trettio mil längre ner längs kusten, men där har övriga finska kraftbolag sagt nej. Och det andra i Pyhäjoki några kilometer från själva det planerade finsk-ryska kärnkraftverket, men där har kommunledningen inlagt kommunalt veto. Dessutom har den metod som Fennovoima förespråkar (KBS3) nyligen underkänts i den svenska Miljödomstolen. Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom erbjuder sig visserligen ta hand om det utbrända bränslet, men finsk lag förbjuder export.
¤ Motstånd och tveksamheter ökar!
Allt fler norrländska kommuner motsätter sig planerna på ett finsk-ryska kärnkraftverk tvärs över Bottenviken, nu senast Nordmaling och Dorotea. Det stora undantaget är Luleå kommun, vilket kan ha göra med att SSAB - genom inköp av ett finskt stålverk - blivit andelsägare i Fennovoima. För övrigt så förklarar sig nu också alltfler finska kommuner intresserade att sälja sina andelar, t.ex. Helsingfors, Vanda och Nykarleby, men det finns inga köpare !
¤ Sveriges framtid är 100% förnybar!
Den femtonde januari i år uppvaktade företrädare för Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken den svenska miljöministern Karolina Skog och framförde nätverkets, kommunernas och allmänhetens kritik och invändningar mot projekt Fennovoima. Miljöministern påpekade att den svenska hållningen har som grund att vi inte längre behöver ny kärnkraft och fossil energi, eftersom energiproduktionen ska vara helt förnybar senast 2040. Men att den finska regeringen ansvarar för den finska energipolitiken. Däremot ska svenska myndigheter få i uppdrag göra förnyade undersökningar av vad ett kärnkraftverk vid s.k. normal drift kan innebära för ett så litet havsområde som Bottenviken, t.ex. genom utsläpp av enorma mängder upphettat kylvatten.
¤ Från Nätverkets sida vill vi betona att det fortfarande finns möjligheter att stoppa detta finsk-ryska kärnkraftsprojekt. Låt oss använda alla tillfällen, inte minst i den kommande valrörelsen, att få våra förtroendevalda, såväl i kommun, landsting som riksdag, att ta avstånd och effektivt motverka projektet. Bottenviken som en fortsatt kärnkraftsfri region borde kunna bli ett krav från alla norrlänningar !
Den 26 april 2018 - precis 32 år efter Tjernobyl Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Skellefteågruppen
Matsuda Seiko, Boliden
En kortare version av insändaren har publicerats i Norrans pappersupplaga