Insändare: Bibliotekens avgifter skapar tillit

Foto: Lars Eriksson

Kultur och Nöje2019-09-25 06:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

I Norran den 5 september motiverar kulturnämndens ordförande planerna på slopade övertidsavgifter. Avgifter kan ge känslan att det går ”att köpa sig fri”. Nämndens princip är i stället ”förtroende och tillit”. Bra! Det är enligt samhällskontraktet.

Vi håller hastigheten – undviker fortkörningsböter. Betalar elräkningen – har fortsatt tillgång till el. Förtroende och tillit byggd på medborgerlig konsekvensanalys. Slopade övertidsavgifter signalerar: Lämna tillbaka när/om du ids. Följden blir köer och osäkerhet när andra intresserade får sin bok.

Kan avgift tolkas att det går ”att köpa sig fri”? Medborgarrätt får inte heta pengar. Men tolkningen? Minns Umeås kulturnämnd. Som innan invigningen av ”Saras tankegång” censurerade en del av verket. Anledning? Ett citat av Sara Lidman ansågs uppmana till brottslig handling: ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det”.

Grunden för all biblioteksverksamhet är förtroende och tillit. Vi betalar skatt för tillgången till fria och öppna bibliotek. Så har boksamlingen byggts upp. Övertidsavgifter hjälper till att hålla den tillgänglig, i omlopp och att utnyttjas väl. Då känner låntagare förtroende och tillit.

Harald Larsen, låntagare