Norran publicerade den 27 december en intressant insändare om förmyndare i vården och intressant svar av chefläkare.
Landstinget undergräver patientens rätt till informationDock är det väl så att majoriteten av patienterna redan vet det och kan logga in på 1177, det upplyses man om varje gång man ringer hälsocentralen, och läsa de delar som finns tillgängligt i egna journalen.
Där kan man också se att de allra flesta av landets landsting/regioner redan har provsvar utlagt, men Västerbotten är en av fyra som inte har denna service.
”Tekniska förutsättningar har i viss mån begränsat och fördröjt…” skriver chefläkaren i sitt svar. Vilka andra hinder finns? Kanske desamma som förr i tiden, då Fass inte tilläts läsas av patienter?
I väntan på att i framtiden få läsa provsvar och annat i journalen, har vårdpersonal på begäran (motvilligt, det tar ju tid) lämnat kopia på provsvar: att hämtas personligen på vårdstället, vanligt postbrev eller rekommenderat brev. Ibland ska läkare först godkänna att svar får lämnas ut, trots att patient har laglig rätt att ta del av sin somatiska journal.
Vad gäller egentligen här, enligt enheten för kvalitet och säkerhet?
Förresten, vilken relevant information är det att i journalöversikten (är det så nationellt?) påpeka antal år patienten fyllt? Födelseår borde väl räcka?
Om nu landstinget och en del vårdpersonal har förmyndarattityd gäller det inte alla.
Stort tack till den vårdpersonal som insett att patienter enligt hälso- och sjukvårdslagen har rätt till information och medbestämmande och att patienter kan vara både kunniga och kapabla och angelägna att själva ta ansvar för sin hälsa.
Pensionär och fd vårdanställd
Klart: Nytt journalsystem ska införas i landstinget