Varför anser landstinget att vi, kunderna, är för dumma för att själva kunna avläsa ett enkelt blodprov.
Till skillnad från bilprovningen som, vid varje besiktning delger bilägaren ett protokoll på eventuella fel, så delger landstingets läkare inom landstinget i Västerbotten mycket sällan eller aldrig analysprotokollet som blodlaboratoriet levererar till den läkare som begärt blodtest för kundens, det vill säga patientens räkning.
Analysprotokollet visar mycket tydligt patientens olika testvärden och dess acceptansgränser. Detta gör det enkelt för patienten att förstå vilka värden som man vill att läkaren skall förklara eller ordinera åtgärder i syfte att värdena ska förbättras till nästa besök.
Den slutsats jag drar är att den politisk ledningen för landstinget menar att patienterna i länet ska bemötas som de är underåriga och icke läskunniga.
Jag undrar verkligen vilken roll den politiska ledningen spelar i de direktiv som undergräver den enskilde patientens rätt till personlig information, som dessutom betalats med patientens egna medel.
Det enda vettiga är att originalet går till läkaren och en kopia skickas hem till kunden/vårdtagaren.
Patienter oroliga för ineffektivitet
Svar direkt
Tack för din insändare. Via 1177.se har alla över 16 år möjlighet att läsa information ur sin journal genom att logga in med e-legitimation, till exempel bank-id. Att ta del av sin journal på nätet är ett viktigt verktyg för en ökad patientdelaktighet och bidrar till möjligheten att vara informerad och ha möjlighet att ställa relevanta frågor.
Sedan 2015 kan invånare i Västerbotten läsa journalinformation via 1177.se. Den journalinformation som finns tillgänglig i Västerbotten är anteckningar från vårdbesök, diagnoser och läkemedel.
Ambitionen var, och är fortfarande, att fortsätta utvecklingen och bereda tillgång till fler typer av information. Tekniska förutsättningar har i viss mån begränsat och fördröjt, men prioriterat i nästa steg är till exempel slutsvar på remisser och labprover.
Jag kan hålla med om att det är berättigad fråga att det fullständiga analysprotokollet skulle kunna publiceras och det är något vi i framtiden hoppas kunna erbjuda.
Solveig Hällgren, Chefläkare, enhetschef, Enheten för kvalitet och säkerhet, Västerbottens läns landsting