Insändare: Personlig assistans – nu tystnar min röst

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hälsa och sjukvård2019-05-02 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Jag har en cp-skada och det innebär bland annat att mitt tal är otydligt. De som inte känner mig eller pratar med mig i telefon har mycket svårt att förstå mig.

Den 1 juni kommer jag att bli av med mina assistenter. Att gå ut och handla på affärer eller att prata i telefon har kommunen sagt nej till. Riktlinjerna har inte förändrats, men kommunen har sin tolkning.

För mig handlar det om kommunikation. Får man inte ha assistenter om man pratar dåligt? I slutänden är det väl från samma kassa pengarna tas, vare sig det handlar om assistenter eller hemtjänst.

En röst som tystnar

Svar direkt

Vi kan i det här svaret inte uttala oss om enskilda ärenden utan endast om hur vi generellt hanterar ansökningar om personlig assistans enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Lagens konstruktion är sådan att den enskilde måste ha behov av hjälp med de så kallade grundläggande behoven (personliga hygien, måltider, att klä av och på sig, att kommunicera med andra eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade) för att ha rätt till personlig assistans.

Därför görs det alltid en individuell utredning och bedömning av de grundläggande behoven. Bedömningarna grundar sig i vägledning från förarbeten och rättspraxis, och det innebär att hjälpen ska vara av en viss karaktär och omfattning för att ge rätt till personlig assistans. Till grund för bedömningen har vi den enskildes uppgifter, intyg och referentsamtal.

I de fall där vi bedömer att behovet inte är personlig assistans så avslår vi ansökan med motiveringen att sökande inte har behov av sökt insats. Det innebär inte att den sökande inte kan ha behov av stöd och hjälp i sin vardag. Den sökande får under handläggningen av ärendet information om andra insatser enligt LSS och socialtjänstlagen.

Vid ett avslag om personlig assistans kan ett annat stöd utredas om den enskilda personen ansöker om det. När vi meddelar ett avslag så informerar vi också om möjligheten att överklaga beslutet för prövning i högre instans.

Christina Kvarnström, chef Beslutsenhet, socialkontoret, Skellefteå kommun