I en debattaktuell i Norran den 14 november ger Jonas Nordin, Företagarna, råd till kommunerna angående Svenskt näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat. Råd kan vara bra, men är det kommunerna som ska ha dem? För när vi ser utfallet i undersökningens delfrågor blir rankingen så ologisk att trovärdigheten blir noll.
Att Skellefteå och Umeå rankas som de sämsta orterna i länet att ha företag i, är helt orimligt. Dessa städer har den bästa infrastrukturen i länet som till exempel flygplats, E4, bredband dessutom stort byggande, lägst skatt, högskola med näringslivssamarbete och privata skolor. De kommuner som rankas bäst i länet saknar mycket av detta, samtidigt som de sorgligt nog har stor utflyttning och få företag.
Skellefteås ranking försämrades i år, trots att det i kommunen händer mer positivt än någon annanstans. Kommun, inklusive sina bolag, lägger ut mer jobb till lokala företag än snittet. Här har man också konkurrensfördel med lågt elpris, tidig etablering av näringslivskontor, frukostmöten och ett brett näringsliv.
Mest anmärkningsvärt är att rankingen visar att vi som befolkning har dålig attityd till företagen. Detta är provocerande i en bygd av lojal arbetskraft som har småbrukarbakgrund. Även media blir rankad sämre, trots en bra bevakning av företagshändelser.
Skellefteå älvdal, inklusive Norsjö, är ingen företagsnegativ bygd. Är undersökningen representativ för lokala företagare, så är det till dessa företag som Nordin ska ge råd. För om något skadar företagens anseende så är det den illojala och negativa attityden vi ser i undersökningen.
Resultatet i rankingen är trist, men det är inte den bild av företagande jag har efter många år inom näringslivet. Vi vet att det finns en myt om att vi i Norrland lever på bidrag, så låt oss då inte själva spä på de fördomarna.
Lokalt lojal