Tankar om vad som formar vÄra vÀrldsbilder

Skribenten berÀttar om en incident i dÄvarande Leningrad pÄ 70-talet.

Skribenten berÀttar om en incident i dÄvarande Leningrad pÄ 70-talet.

Foto: Dmitri Lovetsky

InsÀndare2022-02-11 06:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vad formar vĂ„r vĂ€rldsbild? Bengt Josefssons insĂ€ndare (1 februari) om att det skulle vara USA och Nato som orsakat Ukrainakrisen, vĂ€cker tankar om vad som formar vĂ„ra vĂ€rldsbilder. 

Som ”lillpojk” pĂ„ 50-talet var jag mer rĂ€dd för ”ryssen” Ă€n nĂ„got annat. I hembyn tvĂ„ mil frĂ„n Storuman, sprĂ€ngdes ett stort militĂ€rt beredskapsförrĂ„d rakt in i ”berget”. Det gick rykten om att det i rysk radio omnĂ€mnts som ”RĂ„tthĂ„let i Barsele”. Jag gjorde en egen beredskapsplan att gömma i mig ett hĂ„lrum intill skorstenen, dĂ„ skulle de inte hitta mig om ryssen kom.

Om USA visste jag i stort sett bara att dĂ€r fanns vĂ€rldens högsta byggnad. Och sĂ„ Kalle Anka och hans vĂ€nner. Sen förstod jag att deras ledare – och bland annat ryssarnas – hjĂ€lpts Ă„t att fĂ„ stopp pĂ„ den avskyvĂ€rde Hitler. Men varför amerikanarna hade slĂ€ppt tvĂ„ atombomber över Japan, kunde jag aldrig förstĂ„ – och gör det inte Ă€n idag.  

Efter hand insĂ„g jag att Ă€ven Sovjetunionen hade en bĂ„de blodig och i vissa avseenden neslig historia. Inte minst Stalins sĂ€tt att ta av alla friĂ€gande bönder deras levebröd, störde mig mycket – mina egna förĂ€ldrar hade i sĂ„ fall strukit med om vĂ„r lilla gĂ„rd funnits dĂ€r? Jag förbryllades ocksĂ„ av hur en del svenskar kunde hĂ„lla pĂ„ kommunisterna. SĂ„g de inte hur toppstyrda ryssarna var? 

1977 besökte jag dĂ„varande Leningrad. Blev fasttagen under en promenad med kameran över axeln. NĂ„gon hade sett mig ta ett foto mot en byggnadsstĂ€llning. I förhöret undrade de om jag var amerikan. Efter viss sprĂ„kförbistring, slĂ€pptes jag som den harmlösa figur de tagit reda pĂ„ att de haffat. Kommendanturens chef bad om ursĂ€kt, och jag fick rentav ta mig tillbaka till hotellet pĂ„ egen hand. 

I auktoritĂ€ra stater, Ă€r alltid utrymmet vad mĂ€nniskor kan och fĂ„r göra snĂ€vare. ”Vanligt folk” kan inte ens skriva en negativ insĂ€ndare om sin regim. Vill den annektera en del av ett annat land, Ă€r det förbjudet att överhuvudtaget protestera. USA blev Ă„tminstone med knapp nöd av med en ledare, som helst aldrig borde kommit till makten. 

Stefan Holmberg, Östra Falmark