Svårt att förstå hur moderaterna tänker om kulturhuset

Det är svårt att förstå hur Moderaterna i Skellefteå tänker som vill att kommunen ska köpa kulturhuset nu när räntan stigit och det ju nu skulle bli betydligt dyrare.

”Det normala för Moderater är väl att de i stället för att kräva kommunala äganden kräver skattesänkningar.”

”Det normala för Moderater är väl att de i stället för att kräva kommunala äganden kräver skattesänkningar.”

Foto: Peter Krikortz

Insändare2023-07-20 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens ekonomi förefaller ju inte alls vara belastad av dagens avtal för kulturhuset. Skellefteå kommunkoncern hade ju för 2022 ett gigantiskt plusresultat på hela 1,7 miljarder. Att man har detta starka resultat i denna tid med hög inflation och när det investeras och byggs så mycket till exempel skolor, gator, V/A med mera är överraskande och imponerande. Då är det obegripligt att opposition och insändare ifrågasätter kommunens ekonomi. 

Att SBB gjort avtal när ränteläget var lågt är ju uppenbarligen orsaken till att de får lönsamhetsproblem nu när räntan är hög. Men det är knappast kommunens problem. SBB har ju en stor mängd fastigheter i hela landet och försöker sälja en del vilket inte är enkelt i denna tid. Men att politiker här för öppen ridå driver krav på att kommunen ska köpa kulturhuset är säkert nåt SBB ser med intresse.

Vi förstår att oppositionen vill försöka profilera sig, det är ju deras uppgift i demokratin men det är ofta svårt att förstå agerandet från oppositionen i denna kommun. Saknar man kompetenta rådgivare? För några år sen skulle de stänga vårdcentralerna i stan och bygga en ny stor vårdcentral i lasarettet för pengar som så väl behövs till att modernisera vårt akutsjukhus. Det kändes som ett oerhört märkligt förslag.

Det normala för Moderater är väl att de i stället för att kräva kommunala äganden kräver skattesänkningar, vilket vi ser i att de gör i andra kommuner, till exempel nu i Umeå. Så det moderata agerandet här är inte bara i sak märkligt utan också märkligt för det partiet. Men även andra oppositionspartier här har inslag som rimmar dåligt med sitt partis grundideologi. 

Varför har inte MP haft en positiv inställning till att det till exempel byggs i trä här som Sara och Karlgårdsbron? Det borde väl vara helt deras linje att plussa för klimathållbart byggande? 

Det kanske inte är lätt att vara i opposition i en välmående kommun men det finns angelägna frågor att driva som att tvärbanan mot Jörn återstartas och att E4-genomfarten får en lösning. Det är krav mot staten men det kan även lokalpolitiken agera om.