Subventionen som inte gynnade Sverige

Den nu avslutade Klimatbonusen (förordning 2017:1334) innebar i korthet att bilar med låg klimatpåverkan, som el-, laddhybrid och gasbilar, som var tagna i trafik från den 1 juli 2018 till och med den 31 mars 2024, premierades med bonus, vilket skulle utbetalas till den person som köpt och ställt på bilen hos Transportstyrelsen, skriver insändarskribenten Boo Nilsson.

Var tredje elbil som fick klimatbonus lämnade landet efter att bonusen utbetalats, enligt dagens insändarskribent.

Var tredje elbil som fick klimatbonus lämnade landet efter att bonusen utbetalats, enligt dagens insändarskribent.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2025-07-27 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tanken med bonusen var att den skulle bidra till omställning av transportsektorn för att då minska användning av fossilt bränsle, som skulle resultera i att Sverige snabbade på omställning till klimatvänliga bilar och senare när dessa kom ut på svenska andrahandsmarknaden, då ersätta de minst miljövänliga bilarna. Utöver det skulle subventionen vara självfinansierad, men så blev det inte. 

Bonussystemet var ineffektivt och en samhällsekonomisk stor förlust. Under klimatbonustiden, höll Sverige på att tömmas på begagnade ”klimatbonusbilar”, då var tredje av dessa lämnade landet efter att bonusen utbetalats och enligt tillgänglig statistik, har under de senaste fem åren omkring 100 000 laddbara bilar exporterats från Sverige. Det betyder att klimatnyttan som tänkts uppnås, inte kommer Sverige nu till godo. Detta är inte enbart en miljöförlust för Sverige, utan även en ekonomisk kostnad för den svenska statskassan. 

Dessutom kan exporten göra det svårare för Sverige att uppnå EU:s klimatmål, vilket kan leda till miljardbelopp i klimatböter. Att exportera miljösubventionerade bilar utomlands, är en ineffektiv åtgärd för svensk miljö och ett enormt slöseri av skattemedel. Detta är inte vad svensk miljö behövde, att som nu låta miljövinster försvinna ur landet med en kostnad på åtskilliga miljarder kronor av skattemedel.

Påståendet att de exporterade bilarna gör lika stor miljönytta i andra länder, stämmer däremot inte, då Sverige har Europas ”grönaste” el som bland annat användas till laddning av elbilar. Ett förslag framfördes i riksdagen 2021, att den som tilldelats klimatbonus skulle vara 
återbetalningsskyldig om bilen exporterades inom fem år, oavsett om bilen bytt ägare. Förslaget drogs tillbaka efter stor oenighet förelåg riksdagen.

Förordningen om klimatbonusbilar är nu slopad och var av storlek upp till 70 000 kronor per klimatbonusbil och upphörde att gälla den 1 april 2024. Enligt beräkningar har det kostat omkring 4 miljarder kronor av svenska skattemedel. Så en berättigad fråga är, till vilken nytta har klimatbonusen blivit för Sverige?

I framtiden kommer miljösubventioner inte ha någon inverkan på bilförsäljningen, då alla biltillverkares intresse att är att producera ”miljövänliga” bilar och försäljningen kommer då av sig själv öka utan subvention. Diskussioner pågår om ett återinförande av en bonus 2026 för elbilar, med fokus på specifika grupper, kopplad till EU:s sociala klimatfond.