För ett antal år sedan basunerades budskapet ut: nu ska skolans och framför allt lärarnas status höjas. Det kommer behövas om vi ska högre upp i den europeiska rangordningen. Tyvärr sticker Skellefteå kommun ut inom denna fråga, åt det negativa hållet.
Här anställs gärna helt obehöriga personer bara för att kommunen vill betala mindre och spara pengar, vad ska man förvänta sig?
Kjell Engdahl, Sjöbotten
Svar direkt
Skellefteå kommun är i en tillväxtfas och även på utbildningssidan kan vi se en tillväxt när det gäller antalet legitimerade lärare. I oktober 2020 hade 82 procent av Skellefteå kommuns lärare i grundskolan lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en ökning med två procentenheter från föregående år (80 procent 2019). I hela riket är Skellefteå rankad som nummer 14 av landets 290 kommuner när det gäller legitimationsgraden. 2014 hade Skellefteå kommuns grundskolor en legitimationsgrad på 77 procent, vilket innebär att det skett en markant ökning. Även inom de kommunala gymnasieskolorna har det skett en ökning. Läsåret 2014/2015 var legitimationsgraden 87 procent och läsåret 2019/2020 hade den stigit till 88 procent. För riket var motsvarande siffra 85 procent 2019/2020.
Men självklart är vi inte nöjda där utan arbetar ständigt mot målet att öka andelen legitimerade lärare i vår verksamhet.
Jan Midlert,
Tillförordnad förvaltningschef, förvaltningen utbildning och arbetsmarknad, Skellefteå kommun